Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muovi on samaan aikaan hyvis ja pahis – Borealis vetää junaa, jonka tarkoituksena on saada muoviin sitoutunut hiili kiertoon

Porvoossa muoviraaka-aineita valmistava Borealis Polymers etenee viime kevättalvella julkistetussa Spirit-ohjelmassaan (“Sustainable Plastics Industry Transformation”, UM 2.2).

Nelivuotisessa ohjelmassa Borealis käynnistää laaja-alaisen yhteistyön nykyisten ja uusien kumppaneiden kanssa johtaakseen muoviteollisuuden muutosta kohti uusiutuviin raaka-aineisiin, kierrätykseen ja hiilineutraaliuteen perustuvaa muovin valmistusta ja käyttöä.

Borealis toimii ohjelman veturina ja tavallaan vetää junaa, jonka vaunuihin kootaan rinnakkaishankkeita. Niistä yhdessä ovat mukana muun muassa Neste ja ABB. Tarkoitus on tutkia, miten metsä- ja energiateollisuuden biogeenisiä hiilidioksideja voitaisiin ottaa talteen ja tehdä niistä kevyitä hiilivetyjä, jotka sopisivat esimerkiksi Borealikselle syöttöaineiksi.

– Olisi aika hieno tapa sitoa hiiltä, jos hiilidioksidista voitaisiin tehdä muoviputkia, jotka kaivettaisiin maahan sadaksi vuodeksi, Spirit-ohjelman päällikkö Jari Lehtinen totesi Clean World Porvoo -tilaisuudessa.

Muoviin sitoutunut hiili on saatava kiertämään.

Jari Lehtinen, Borealis Polymers

Muovin dilemma on, että vaikka sen ominaisuudet, kuten keveys ja kestävyys, auttavat säästämään luonnonvaroja ja tekevät siitä jopa korvaamattoman materiaalin, sen kestävää käyttöä varjostavat valtaosin fossiilinen raaka-ainepohja, muovien tuotannosta ja muovijätteen polttamisesta syntyvät hiilidioksidipäästöt sekä muovien heikko kierrätysaste.

Osana Spirit-ohjelmaa Borealis on luvannut investoida tutkimukseen ja kehitykseen vähintään 50 miljoonaa euroa, johon se edellytysten täyttyessä voi saada 20 miljoonan tuen Business Finlandilta. Lisäksi rinnakkaishankkeisiin voidaan hakea 50 miljoonaa euroa BF:n budjetista. Niihin pääsee mukaan suuri joukko yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita.

– Suurimpana muutoksena on saatava muoviteollisuus lineaarisesta mallista kiertotalouteen ja muoviin sitoutunut hiili kiertämään niin, että ei oteta fossiilista luonnonvaraa, tehdä siitä uutta tuotetta, käytetä ja heitetä pois, Jari Lehtinen summaa.

Ohjelmassa on neljä tutkimusaluetta. Ensimmäinen keskittyy siihen, että fossiilisia syöttöaineita korvattaisiin biopohjaisilla ja pidemmällä aikajänteellä hiilidioksidin talteenoton kautta uudelleen kemikaaleiksi tehtävillä syöttöaineilla.

Toinen tähtää muovin mekaanisen ja kemiallisen kierrätyksen tehostamiseen. Lehtisen mukaan Suomi on muovin kierrättämisessä Euroopan heikoimpia maita.

Kolmanneksi puututaan tuotannon hiilidioksidipäästöihin. Borealis oli runsaan 0,5 miljoonan tonnin päästöillään viime vuonna Suomen 7. suurin yksittäinen CO2-päästölähde. Päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi sähköisillä tai vetypolttoisilla krakkausuuneilla ja uusiutuvalla sähköllä.

Neljänneksi pohditaan muovimarkkinaa, jotta asiakkaille voidaan suunnitella helposti kierrätettäviä ja kierrätetystä materiaaleista valmistettuja tuotteita, joille on olemassa tehokkaat keräys- ja lajittelujärjestelmät.

Spirit-ohjelman julkistaessaan Borealis kertoi tavoitteekseen korvata vuoteen 2030 mennessä 33 prosenttia fossiilisista raaka-aineista uusiutuvilla tai kierrätettävillä raaka-aineilla ja muuttaa tuotanto hiilineutraaliksi vuoteen 2045 mennessä.