Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten hyväksikäyttökuvista ennätykselliset yli 30000 ilmoitusta Pelastakaa Lapset ry:lle – Houkuttelussa uusi ikävä ilmiö

Lapsia seksuaalisesti esittävistä kuvista ja videoista on tehty tämän vuoden aikana jo yli 30 000 ilmoitusta Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palveluun. Tämä on ennätyksellisen suuri määrä: viime vuosina vihjeitä on tullut vuosittain noin 3 000 eli ilmoitusten määrä on vähintään kymmenkertaistunut tänä vuonna.

– On vaikea arvioida mistä vihjeiden kasvu johtuu. Taustalla vaikuttaa todennäköisesti ainakin ihmisten kasvanut tietoisuus Nettivihjeestä. Ihmiset tunnistavat keinoja puuttua todistamaansa materiaaliin ja ilmoittavat siitä matalammalla kynnyksellä, pohtii tiedotteessa Nettivihjeen asiantuntija Eveliina Karhu.

Useimmissa kuvissa ja videoissa on uhrina alle 14-vuotias. Kuvamateriaalissa esiintyy ilmoitusten perusteella alle kouluikäisiäkin. Uhreina on sekä tyttöjä että poikia.

Vihjeissä korostuvat erilaisissa sivustoilla levitettävät tiedostot, joiden sisällön nähdäkseen on ladattava kuva koneelle. Koska Pelastakaa Lapset on kolmannen sektorin toimija, laki ei anna sille mahdollisuutta ladata laittomaksi epäiltyä materiaalia koneelle. Tämän vuoksi aineistoa ei voida tarkastaa eikä nopeuttaa sen poistumista netistä.

– On mahdollista, että ladattavan materiaalin käyttö on yksi rikollisten toimijoiden keinoista välttää kiinni jäämistä tai materiaalin poistamista, Eveliina Karhu toteaa tiedotteessa.

Ilmoitettu materiaali on Pelastakaa Lapset ry:n mukaan raaistuneet vuosi vuodelta.

– Tutkimusten mukaan suurimman osan materiaalista kuvaa joku lapselle läheinen ihminen. Viime vuosina on kuitenkin ollut kasvussa materiaali, jossa lapsi on netin tai somen kautta houkuteltu tekemään seksuaalisia tekoja web- tai kännykkäkameran edessä. Tällainen materiaali on usein kuvattu kotiympäristössä, vanhempien tietämättä asiasta, sanoo Eveliina Karhu tiedotteessa.

Lapsi saatetaan houkutella kuvamaan itseään millä tahansa laitteella, josta löytyy kamera, kuten puhelimella tai tabletilla. Kuvissa ja videoissa lapsi on voitu ohjata poseeraamaan vähissä vaatteissa, riisuutumaan tai koskettamaan omia tai toisen lapsen sukuelimiä kameran edessä. Näissä kuvissa ja videoissa lapsi voi olla myös hyvin nuori, selkeästi alle kouluikäinen.

– Vanhempien on tärkeä muistaa, että lapsen ei tarvitse kyetä lukemaan ja kirjoittamaan, jotta hän voi keskustella tuntemattomien kanssa digilaitteella. Riittää, että laitteessa on video- tai ääniviestimahdollisuus. Pieni lapsi voi pitää laitteen kautta tulevien ohjeiden noudattamista harmittomana leikkinä.

Nettivihje-palvelu on toiminut jo 20 vuotta. Siihen voi ilmoittaa nimettömästi aineistosta tai nettitoiminnasta, jossa epäilee olevan kyse lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta.

Jos epäilee, että lapsen kuvia tai videoita levitetään seksuaalisiin tarkoituksiin netissä tai somessa, ne tulee välittömästi ilmiantaa sivuston tai sovelluksen ylläpidolle, järjestö kertoo. Asiasta on myös tärkeää ilmoittaa joko suoraan poliisille tai Pelastakaa Lasten Nettivihjeeseen.

Kuvia tai videoita ei saa lähettää eteenpäin.