Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon asuntokauppa pysytellyt vakaana – laskua viime vuodesta, mutta kauppamäärät lähellä vuotta 2019

Porvoon asuntokauppa on sujunut alkuvuonna olosuhteisiin nähden mukavasti. Lukujen valossa kauppoja kaikista asuntotyypeistä on tehty edellistä ennätysvuotta 2021 vähemmän, mutta luvut ovat hyvin lähellä koronaa edeltävää vuotta 2019.

– Uudellamaalla asuntokauppamäärät ovat muuttuneet vähiten Porvoossa. Esimerkiksi kolmannella vuosineljänneksellä heinä–syyskuussa kauppoja tehtiin seitsemän prosenttia vähemmän kuin 2021, OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen sanoo.

OP Kodin kokoamien lukujen mukaan Porvoossa tehtiin vanhoista asunnoista kaikista asuntotyypeistä tämän vuoden tammi–syyskuussa 585 kauppaa, kun määrä oli viime vuonna 639. Laskua on siis 8,5 prosenttia. Vuonna 2019 määrä oli 590.

Kerrostaloasunnoista on tehty tänä vuonna yhdeksässä kuukaudessa 219 kauppaa, kun niitä vuosi sitten oli 223 ja vuonna 2019 yksi enemmän eli 224.

Omakotitalokauppoja on tehty vastaavasti 186, kun määrä viime vuonna oli 206 ja vuonna 2019 myös 186.

Loput kaupoista ovat rivitalokauppoja, joiden osuus Porvoon asuntokaupasta ja -kannasta on vähäinen. Kauppoja on tavallisesti alun toistakymmentä kuukaudessa. Poikkeus oli viime vuosi, jolloin määrä oli kolmena kuukautena 20–22 kappaletta.

Ostajat tekevät tarjouksia rohkeasti. Myyjät tinkivät tapauskohtaisesti.

Kirsi Tenhunen, OP Koti Uusimaa

Vuoden 2021 alun jälkeen asuntojen tarjonta oli pienimmillään keväällä 2022, jolloin markkinoilla oli alle 200 asuntoa ilman uudiskohteita. Tarjonta alkoi kasvaa sen jälkeen niin, että vajaan kahden vuoden huippu eli noin 300 myytävää asuntoa saavutettiin nyt syyskuussa.

Asuntojen myyntiaika on samalla tarkastelujaksolla ollut lyhyimmillään tämän vuoden maalis–kesäkuussa jopa alle 20 päivässä, mutta nousi 50 päivään elokuussa ja taittui jälleen laskuun syyskuussa.

Kirsi Tehnusen mukaan markkinoilla on nähtävissä, että tavallisten perheiden 1-2 huoneen sijoitusasuntoja tai kakkoskoteja tulee nyt myyntiin.

Uudemmat hyvällä sijainnilla olevat perheasunnot kiinnostavat edelleen, mutta pienet 1–2 huonen asunnot liikkuvat yhä normaalia hitaammin.

Hinnoissa on laskupainetta.

– Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on muuttunut täysin, joten ostajat kiertävät rauhassa ja lopulta jättävät rohkeitakin tarjouksia. Myyjät tinkivät tapauskohtaisesti.

– Jos alkuun on hinnoiteltu pyyntihinta korkeaksi, eikä ole kysyntää, hinnantarkastukset ovat usein tepsineet. Liian kauaksi aikaa ei kannata jäädä odottelemaan samalla hinnalla. Toki tärkeintä on edelleen, että aluksi hinnoitellaan realistisesti ja tarkasti. Jos näin tehdään, kauppa kyllä käy.

OP Koti on jälleen alkanut pitää yleisesittelyjä.

– Näköjään niissä porukkaa käy. Se on hyvä uutinen, Tehnunen sanoo.

Asiakkaat ovat ehtineet pohtia energiakriisiä jo jonkin aikaa.

– Osa on kertonut, että on pystynyt tekemään huomattavia säästöjä sähkölaskuihin, ihan vain kiinnittämällä huomiota kulutustottumuksiin Osa uskoo, että tämä on hetkellinen häiriö ja osa uskoo uusiin innovaatioihin, joilla sähkön hinnan piikkeihin voi reagoida, Kirsi Tenhunen kertoo.

Hänen mukaansa sähkölämmitteinen talot voi olla hyvä ostos, vaikka sähkön hinta hirvittäisi. Nyt todennäköisesti sähkölämmitteisen talon saa edullisemmin ja vastaavasti maalämpötalo maksaa aiempaa enemmän.

– Jotkut asiakkaat ovat kääntyneet rakentamisen kannalle, kun voi miettiä energiaratkaisut alusta alkaen kokonaan uusiksi ihan uusinta teknologiaa käyttäen. Vaikka rakentaminen on kallista, painaa vaakakupissa enemmän huoleton ja remonttivapaa tulevaisuus.