Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veistossarja tulossa viittä vaille valmiiseen Aleksinpuistoon – Anne Meskanen-Barmanin veistoskokonaisuus Jäljenjättäjä on osa Länsirannan taideohjelmaa

Aleksinpuisto Porvoonjoen länsirannalla on viittä vaille valmis. Viimeisiä istutuksia tehdään parhaillaan.

Ensi vuoden alkupuolella puistoon asennetaan taiteilija Anne Meskanen-Barmanin neliosainen veistoskokonaisuus Jäljenjättäjä.

Ihmishahmoiset teososat luovat alueella reittiä ja johdattavat kulkijoita.

Teosten osien paikat puistossa on jo valittu.

Teoksen osat olivat vielä tämän viikon Meskanen-Barmanin työhuoneella työn alla. Lauantaina ne oli tarkoitus kuskata valimolle Säkylään muotinottoa ja pronssivalua varten.

Puiston neliosainen teos on osa Länsirannan taideohjelmaa.

– Jokirannassa on erikoista se, että taiderahat, joita siellä käytetään, syntyvät rakennetuissa kortteleissa: kun rakennuttaja saa rakennusluvan hyväksyttyä, hänelle syntyy taidevelvoite. Rahat maksetaan Porvoon kaupungille. Joistain kortteleista rahasta 50 prosenttia ohjataan jokirantaan, yleiselle alueelle, kaupungin kulttuuripalvelujen päällikkö Susann Hartman kertoo.

Rakennuskuluista yksi prosentti ohjataan taiteen hyväksi.

Näin ns. prosenttitaiteen avulla saadaan taidetta myös julkisille aukioille ja puistoihin saadaan taidetta, vaikka niissä ei ole rakennuskantaa.

Puiston taiderahat syntyvät rakennetuissa kortteleissa.

– Haut ovat aina olleet avoimia. Tässä tapauksessa meillä oli rinnakkainen kilpailu ja meille tuli useampi esitys teokseksi. Taiteen hankintaryhmä valitsi yhden tekijän, Meskanen-Barmanin teos täytti kriteerit.

Teoskokonaisuuden budjetti on 60 000 euroa.

Meskanen-Barman on ollut mukana muun muassa Porvoon triennaalissa.

Länsirannan taideohjelma käsittää myös parhaillaan rakenteilla olevat kerrostalot Läntisen Mannerheiminväylän varrella. Viimeiselle vielä rakentamattomalle tontille tulee seuraava taidekilpailu, jonka taidesuunnitelma on hyväksytty äskettäin.

– Siihen liittyen on kaksi alikulkua, joista toinen johtaa hautausmaan puolelle ja toinen AE-koulun suuntaan. Ne tulevat olemaan kohteita seinämaalauksille, muraaleille. Ne ovat toivottavasti myös ajankohtaisia ensi kesänä.

Länsirannan taideohjelman alue ulottuu melkeinpä Kokonniemeen saakka.

Hartmanin mukaan seuraavaksi odotellaankin hotellitontin liikkeelle lähtöä.

– Siihenkin tulee taidetta. Vastapäätä Vileniuksen telakkaa ja hotellitonttia nousee puutalokortteli, johon myös tulee taidetta.

Länsirannalla on jo yli kaksikymmentä taideteosta. Viimeisin, Avantin äänitaideteos, tuli alueelle viime kesänä.

– Se ei näy vaan kuuluu: joka tasatunti siellä voi käydä kuuntelemassa taideteosta.

Aleksinpuistosta puuttuu vielä ravintola. Kaupungin viheraluesuunnitelija Christoffer Lilja kertoo, että yhden ravintolan rakennuslupa on parhaillaan rakennusvalvonnan käsittelyssä.

Ravintolapaikkoja alueella on kaksi.

Aleksinpuistosta löytyvät myös shakkiaukio ja puuterassi.

Näkövammaisten äänimajakat jotka ohjaa kulkua raitilla äänen avulla

Puistoon on tulossa lisäksi 18 älyvalaisinta, joiden ohjelmoiminen ei vielä valmis. Suunnitelmassa on esitetty esimerkiksi käyttäjän mukaan muuntuvaa reittivalaistusta, joka voidaan toteuttaa liiketunnistimilla. Lisäksi valaistuksen ohjausjärjestelmä mahdollistaa Liljan mukaan sääolosuhteiden mukaan muuntuvan valaistuksen. Se himmentää väylän valaistustason lumiseen aikaan.

Kuningatar Elisabetin lahjoittama tammi istutettiin viime toukokuussa väliaikaisesti jokirantaan.

Kuningatar Elisabet II sai Porvooseen tammentaimen 70-vuotisen hallitsijakautensa kunniaksi. Syyskuussa kuollut kuningatar Elisabet oli pisimpään hallinnut monarkki koko maailmassa.

Porvoo oli yksi suurlähetystön Plant a tree for the Jubilee -kampanjan vierailukaupungeista alkuvuonna.

– Puu siirretään oikealle paikalleen Laamanninkadun päätteeseen, kun maanrakennustyöt naapurissa valmistuvat, eikä rakentamisesta enää aiheudu puulle vaaraa, Lilja kertoo.