Halloweenin karkki vai kepponen -leikit riistäytyivät käsistä Tolkkisissa lauantaina. Päivällä liikkeellä oli kiltisti keppostelevia lapsia komein noitamaskein, kuten juhlaan kuuluukin, mutta iltamyöhällä meininki muuttui. Nuorisojoukko kierteli hakkaamassa ovia ja kyselemässä karkkia. Jos herkkuja ei löytynyt, oli sotkuinen kananmunaisku nuorten näkemys kepposesta.
– Pihaan tuli pieni joukko, ehkä seitsemän tai yhdeksän tummiin pukeutunutta, laskettelulaseilla silmänsä peittänyttä teiniä. Vierailun jälkeen seinään lensi kananmuna, kertoo yksi alueen asukkaista.
Useat muutkin asukkaat saivat seuraavana päivänä pestä kananmunia ovistaan ja seinistään. Joukko toimi vaihdellen pienemmällä ja suuremmalla kokoonpanolla.
– Neljä poikaa kävi Kirsikkatiellä säikyttelemässä vanhaa ihmistä. Kun ovi sulkeutui, alkoivat he hakata ja potkia ovea. Myös muualla lähiseudulla tapahtui kaikenlaista. Pihoilta rikottiin halloween-asetelmia, autojakin heitettiin kananmunilla. Yhdessä talossa oli vauvan nukutus meneillään, joten ovi pommitettiin kananmunilla, Tolkkisissa asuva Yvonne Eriksson kertoo.
Kaikki ainekset rikosilmoitukseen.
Karkki tai kepponen -joukkio oli liikkeellä noin iltakahdeksan ja kymmenen välillä. Nuorten arvioitiin olevan noin yläkouluikäisiä. Kananmunien lisäksi seiniin lenteli myös omenoita.
Komisario Olavi Merihaara toteaa, että lauantai-illan tapahtumissa on kaikki ainekset rikosilmoituksen tekemiseen.
– Tässä täyttyvät kotirauhan rikkominen, ilkivalta ja mahdollisesti myös vahingonteko, jos sotkemisella on aiheutettu kiinteistölle pysyviä vahinkoja, Merihaara sanoo.
Merihaara muistuttaa kotirauhan rikkomisen olevan vakava rikos. Jokaisella on oikeus olla kotonaan rauhassa ja kokea olonsa turvalliseksi.
– Kotirauhan rikkomisesta voi seurata sakkoa, putkaa tai vankeutta tekotavasta ja vakavuudesta riippuen. Munat ei itsekseen lennä kenenkään seiniin. Seurausten riski on otettu, kun tätä on tehty, vaikka tekijät eivät tätä ehkä ole itse sillä hetkellä ymmärtäneet, Merihaara sanoo.
– Kenelläkään ei ole oikeutta hauskanpidon varjolla aiheuttaa toiselle vahinkoa tai mielipahaa. Hauskanpito on sellaista, missä molemmilla osapuolilla on hauskaa. Tällainen käytös sen sijaan on pelkästään älytöntä, hän toteaa.
Merihaara muistuttaa, että vahingonkorvausvastuu on iästä riippumaton. Myös alle 15-vuotiaat, käytännössä heidän vanhempansa, ovat vahingonkorvausvastuussa. Syytevastuuseen joutuu 15-vuotta täytettyään.
– Alle 15-vuotiaista tehdään tällaisessa tapauksessa lastensuojeluilmoitus, että vanhemmat ovat laiminlyöneet vanhempainvastuun valvoa lastensa vapaa-ajanviettoa. Sitten käydään yhdessä tekemässä selkoa siitä, miten kasvatusmetodit ovat toteutuneet, Merihaara sanoo.