Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Psykedeelinen taide kumpuaa mielen sopukoista" – Galleria Maarin näyttely haastaa ottamaan kantaa huumepolitiikkaan

Galleria Maarissa Jokikadulla on parhaillaan käynnissä näyttely, joka haastaa ottamaan kantaa suomalaiseen huumepolitiikkaan. Mielen muuntuvat todellisuudet -näyttelyssä on esillä helsinkiläisen taiteilija Vesa Peltosen akryylimaalauksia ja THL:n tutkijaprofessori Pekka Hakkaraisen tuottamaa tekstiä huumeiden käytöstä ennen ja nyt. Peltonen ja Hakkarainen toivovat näyttelynsä herättävän aiheesta avointa keskustelua.

Näyttely on kuudes osanäyttely näyttelysarjasta Todellisuuksien moneus, joka jatkuu vuoden loppuun asti. Tämä osanäyttely on esillä 15. marraskuuta asti ja sen teemana on mielen sisäinen todellisuus sekä näkökulmana päihteiden, huumeiden ja meditaation aiheuttamat mielen muuntuneet todellisuudet.

Tutkijaprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan Suomessa on viime vuosina menehtynyt huumeisiin noin 250 henkilöä vuodessa, mikä merkitsee neljästä viiteen huumekuolemaa viikossa. Suomi pitää hallussaan EU-maiden kärkitilaa alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemissa, jotka ovat olleet kasvussa.

– Huumekysymys pitäisi ottaa kulttuurisesti nykyistä paremmin haltuun. Tarvitaan lisää keskustelua, avoimuutta ja uudenlaista huumausainepolitiikkaa. Avoimempi suhtautuminen helpottaisi mahdollisten ongelmien esille ottoa palveluiden piirissä niin ammattilaisten kuin käyttäjienkin toimesta. Huumausaineiden käytön rangaistavuuden poistaminen rikoslaista edistäisi avoimempaa ja keskustelevampaa kulttuuria, Hakkarainen sanoo.

Vesa Peltonen toteaa haluavansa näyttelyn keinoin osaltaan vaikuttaa psykedeelien käytön normalisointiin ja mahdolliseen laillistamiseen, sekä järkevöittää aiheesta käytävää keskustelua. Hän puhuu paljon psykedeliasta, jonka kertoo tarkoittavan "sielua ilmaisevaa".

– Psykedeelinen taide kumpuaa mielen sopukoista ja syvältä alitajunnasta. Haluan käyttää psykedeelejä, koska uskon että toisinaan on hyvä sekoittaa omaa aivokemiaansa ja saada uusia tulokulmia maailmaan ja elämään. Omia ennakkoluulojaan ja luutuneita käsityksiä on hyvä välillä tuulettaa, hän sanoo.

Peltonen kuitenkin korostaa maalanneensa aina selvin päin, eikä psykedeelien vaikutusten alaisena.

– Kyse on ennemminkin inspiraation etsimisestä. Tehdessäni psykedeelisiä maalauksia pyrin kuitenkin mahdollisimman tarkasti toistamaan psykedeelien vaikutuksen alaisina näkemiäni ja kokemiani asioita, hän selittää.

Galleria Maarissa järjestetään aiheesta kaikille avoin keskustelutilaisuus torstaina 10. marraskuuta kello 18. Vesa Peltonen ja Pekka Hakkarainen ovat mukana tilaisuudessa.

Taidenäyttely Mielen muuntuvat todellisuudet Galleria Maarissa (Jokikatu 22) 15.11. saakka. Galleria on avoinna näyttelyjaksolla tiistaista perjantaihin kello 10–18, lauantaina 10–17 ja sunnuntaina 11–16. Näyttelyyn on vapaa pääsy.