Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi ottanut kiinni yhden henkilön luvattomasta dronen lennätyksestä Porvoon Kilpilahden alueella – Lentokielto jatkuu ja alue laajenee

Menneenä viikonloppuna droneja lensi jalostamon ilmatilassa aiempaa enemmän. "Nyt järki käteen", sanoo komisario Olavi Merihaara.

Poliisi on napannut yhden henkilön kiinni, joka on rikkonut Nesteen Porvoon jalostamon ilmatilaan asetettua lentokieltoa. Komisario Olavi Merihaara vahvistaa tiedon Uusimaalle.

– Yksi henkilö on otettu kiinni ja yksi drone takavarikoitu, Merihaara kertoo.

Tapauksen tutkinta on kesken, mutta Merihaara avaa tapausta yleisellä tasolla.

– Rikosnimike voi olla mitä tahansa ilmailurikkomuksesta törkeään vakoiluun. Tällöin voidaan puhua jopa elinkautisesta vankeusrangaistuksesta.

Komisario ei tässä vaiheessa vastaa kysymykseen kiinniotetun henkilön kansallisuudesta eikä muutoinkaan kommentoi tapahtuman yksityiskohtia.

Jalostamon alue suojakaistaleineen on pysyvää lentokieltoaluetta, mutta toistuvien rikkomusten vuoksi aluetta laajennettiin viime viikolla. Väliaikainen lentoestealue oli halkaisijaltaan kahdeksan kilometriä ja korkeudeltaan 500 metriä.

– Poliisi on tehnyt hakemuksen lentokiellon jatkamisesta ja Traficom on hakemuksen hyväksynyt. Aluetta tullaan entisestään laajentamaan, Merihaara kertoo.

Mennyt viikonloppu oli havaintojen perusteella vilkkain. Merihaaran mukaan puolenkymmentä eri dronea rikkoi kieltoa.

– Tämä on täysin tahallista toimintaa.

– Toivottavasti jokainen ymmärtää, että lentokielto jalostamon alueella on ennen kaikkea siksi, että sinne pudotessaan drone voi aiheuttaa todellisen vaaratilanteen. Nyt järki käteen. Lennättämiselle löytyy paljon parempiakin alueita kuin Kilpilahti.

Miehittämättömiin ilma-aluksiin eli droneihin liittyvät säädökset ovat päivittyneet viimevuosina useasti. Uusimmat asetukset koskevat koko EU:n aluetta. Sen mukaan kaikilla dronejen käyttäjillä on velvollisuus rekisteröidä laite, mikäli drone painaa vähintään 250 grammaa tai dronessa on kamera. Drone on käsitteenä laaja: se voi olla kaikkea hennosta lelusta monimetriseen alukseen.

Käyttäjien on perehdyttävä lennättämisen sääntöihin ja pääsääntöisesti suoritettava koe tai verkkotentti.

– Verkossa on kattavasti tietoa myös alueista, joissa dronea ei saa lennättää, Merihaara lisää.

Välttämättä rekisteröintikään ei johda dronesta lennättäjän jäljille, sillä käyttäjä saattaa esimerkiksi manipuloida laitteen tunnistesignaalia antavaa plotteria.

Lentokieltoalueella lisätään valvontaa ja komisarion mukaan poliisilla on "monia konsteja" saada luvattomien dronejen lennättäjät kiinni.

– Edessä on silloin aina kiinniotto, kuulustelu ja takavarikko.