"Live on meidän juttu, mutta levyllä pitää kuulostaa hyvältä" – Keväällä esikoisensa julkaiseva porvoolaislähtöinen Block of Flats sai taakseen menestyneen levymogulin ja nyt kiinnostus kuplii jo Yhdysvalloissa ja Euroopassa
3
Block of Flats eli Kauri Koponen (oik.), Ossi Ågren, Jonne Nikkilä ja Jesse Kataja esiintyivät Taidetehtaalla huhtikuussa. Aapo Mattson
Katso isompi kuva”Paras palaute meidän biiseistä on ollut se, kun kuulija kertoi niiden auttaneen masennukseen”, laulaja-lauluntekijä Jonne Nikkilä kertoo. Aapo Mattson
Katso isompi kuvaBlock of Flats on tunnettu energisistä esiintymisistään. Aapo Mattson
Jokin loksahti kohdalleen, kun Block of Flats aloitti vuosi sitten yhteistyön tuottaja Joonas Parkkosen kanssa. Syntyi jotain, josta ei aiemmin ollut tietoakaan.
Joku voisi sanoa, että bändin musiikki kuulostaa paljon paremmalta kuin ennen – eikä enää yhtään suomalaiselta.
Tuoreen singlen, Feels liken musiikkivideo on laadukas tuotos. Musiikki vaikuttaa alkuun mahtipontisen raskaalta, mutta muuttuu melodisessa kertosäkeessä kepeämmäksi.
Grammy-ehdokkaanakin olleen tanskalaismiksaaja Jacob Hansenin kädenjälki tuntuu viimeistelyssä.
– Modernia rokkia alternative viballa, koettaa laulaja-kosketinsoittaja Jonne Nikkilä tiivistää kysyttäessä bändin tyylilajia.
– Eli modernia vaihtoehtorokkia, jatkaa basisti Kauri Koponen ja saa Roihupellon treenitilaan kokoontuneet soittajat nyökkäämään.
Nykymaailmassa, jossa musiikki virtaa bitteinä hetkessä maailman halki, on Block of Flats löytänyt oman yleisönsä monelta mantereelta. Ainakin jos Spotifyn mukaan.
– Saksassa meitä on kuunneltu paljon, mutta nyt USA on mennyt ohi. Sekä Ukrainassa että Venäjällä on meidän faneja, Nikkilä kertoo.
Block of Flats eli BOF ei ole uutuus – kaukana siitä. Kitaristi Jesse Kataja, basisti Koponen ja rumpali Ossi Ågren soittivat yhdessä jo 2004 perustetussa Ödeema-yhtyeessä. Bändi voitti kaksi vuotta myöhemmin Porvoon bändimestaruuskisan ja oli 2012 Rockin SM-kisoissa tuomariston suosikki. Vuotta myöhemmin perustettiin Block of Flats. Tuolloin Nikkilästä tuli solisti. Koponen palasi basistiksi vuonna 2016.
Ensi vuonna BoF täyttää 10 vuotta. Yläkouluikäisistä punk-nuorista on kasvanut töissä käyviä perheenisiä, jotka arjen askareiden ja vastuun puristuksissa ovat säilyttäneet kiihkeän intohimonsa musiikkiin. Takana on kierros Keski-Euroopassa, kolme Baltiassa ja kymmeniä keikkoja Suomessa.
Sekä Ukrainassa että Venäjällä on meidän faneja
Jonne Nikkilä
Reilussa vuodessa on tapahtunut paljon. Kaikki alkoi, kun yhtye valittiin Music Finlandin vientiartistijalostamoon. Yksi kerrallaan kontakteja syntyi, taho kerrallaan kiinnostus kasvoi ja yhteistyön summana tueksi asettuivat levy-yhtiö, tuottaja ja manageri.
Se, mikä joskus oli unelma, on nyt tavoite. Tänä vuonna solmittu levytyssopimus Ranka Kustannuksen ja yhteistyö levy-yhtiön toimitusjohtaja Riku Pääkkösen kanssa takaa sen, että kierrokset vain kasvavat.
– Ratkaisevaa oli päätös alkaa tehdä tätä täysillä, Ågren miettii.
– Emme ole koskaan aiemmin halunneet ja uskaltaneet tarpeeksi. Päätöksen olisi varmasti voinut tehdä aiemminkin, mutta tuskin olisimme nuorempina olleet valmiita.
Samassa tallissa toimii myös viime vuonna Euroviisu-finaalissa kuudenneksi sijoittunut Blind Channel, ja aiemmin levymoguli Pääkkönen on ollut viemässä maailmalle muun muassa Nightwishiä.
Vaikka ympärille on kasaantunut suuremman koneiston osia, on itse moottori edelleen lapsuudesta asti toisensa tuntenut nelikko. Nikkilä ja Kataja laittavat monesti uudet kappaleet alulle, mutta kokonaisuus hioutuu ja huuhtoutuu sen jälkeen monta kertaa treenitilassa.
– Olemme treeniksellä noin 8–9 tuntia viikossa. Välillä sitä miettii, ettei kenenkään kanssa tule oltua niin paljoa kuin näiden ihmisten kanssa, Koponen naurahtaa.
– Ja treenien jälkeen keskustelu jatkuu WhatsAppissa. Päivässä saattaa ryhmään tulla helposti yli sata viestiä, eivätkä ne ole mitään ”Moro, moro – mitä äijä?” -viestejä, vaan ihan tiukkaa asiaa, Nikkilä jatkaa.
– Kotona kysytäänkin, että miten meillä voi olla näin paljon asiaa toisillemme, Kataja lisää.
Kataja tekee töitä ääniteknologian kansa, Ågren konsulttina, Koponen opettajana ja Nikkilä valmistautuu maisterin opintoihin.
– Unelma on päästä tekemään tätä työkseen. Nythän tulemme treenaamaan iltapäivällä töiden jälkeen, sanoo Koponen, joka on bändin ainoa Porvoossa yhä asuva jäsen.
Loppukeväästä 2023 julkaistaan Block of Flatsin levy, jonka seuraavia maistiaisia on luvassa alkuvuodesta.
– Kyllä rokkihomma edelleen sen albumin vaatii. Se on virstanpylväs, toteaa Kataja levyn tärkeyttä.
– Kaikki tarvittavat kappaleet on olemassa, mutta emme vielä tiedä, mitkä niistä otamme levylle mukaan, Nikkilä sanoo.
Syksyn viimeinen keikka on luvassa On the Rocksissa Helsingissä marraskuun lopussa.
– Live on meidän juttu. On tietysti tärkeää kuulostaa levyllä hyvältä, mutta lisäksi on täytyy keikalla näyttää ja kuulostaa hyvältä, Koponen toteaa.
Tulevalla keikalla nähdään kattaus porvoolaista osaamista muuallakin kuin lavalla. Miksauksesta, valoista – kaikesta oheisesta – vastaa porvoolainen tiimi.
Syntymäkaupungissaan Block of Flats nähtiin viimeksi huhtikuussa – milloin seuraavan kerran?
– Toivottavasti ensi vuonna. Jos Porvooseen saadaan hyvä festari, niin ilman muuta me oltaisiin mukana, Nikkilä lupaa.
Katse on maailmalla, rima korkealla. Mutta juuret. Ne ovat aina Porvoossa.