Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahdelle porvoolaisyritykselle uusmaalainen palkinto – Kiertotalous siivittää Iotoin ja Lamorin menestystä

Porvoolaiset Lamor Corporation Oyj ja Iotoi Oy pokkasivat tänään Uudenmaan yrityspalkinnot 2023. Iotoi voitti startup-sarjan ja Lamor kiertotalousyrityksen sarjan. Pk-yrityspalkinnon sai kirkkonummelainen Delipap Oy.

Kotikaupungissaan vastikään Tuen ilmastotekojen Porvoota -palkinnon saanut Iotoi on energiatehokkuuteen tähtäävä startup-yritys. Iotoi on kehittänyt innovatiivisen ratkaisun, jossa hukkalämpöä voidaan käyttää lämmitysenergiana nykyisessä kaukolämpöverkossa.

Uudenmaan liiton tiedotteessa ilahdutaan siitä, että yrityksen ratkaisussa ei tarvita uutta energia-alustaa. Kehitystyön taustalla ovat kiertotalouden ja ympäristöystävällisyyden periaatteet.

– Palkintoraati arvostaa startup-sarjan voittajaa sen ansiokkaasta toiminnasta ympäristön ja ilmaston hyväksi. Iotoin liikeidea hukkalämmön hyödyntämisestä on todella innovatiivinen. Meillä on parhaillaan globaali energiakriisi ja tämä yritys, jos mikä, on ajan hermolla, palkintoraadin puheenjohtaja Markku Aalto Uudenmaan Yrittäjät ry:stä kiittelee tiedotteessa.

Yritys tähyääkin myös kansainvälisille markkinoille.

– Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto, joten sen kehittäminen energiatehokkaaksi vähentää energian kokonaiskulutusta. Uudistamme koko sektoria kohti polttoon perustumattoman lämmön tuottamista. Menetelmää on jo kokeiltu Porvoossa hyvin tuloksin, Iotoin toimitusjohtaja Johnny Holmström kertoo.

Kiertotalousyrityksen sarjan voitti hiljattain pörssiin listautunut Lamor Corporation. Öljyntorjuntaosaamisestaan tunnettu yritys on tarttunut muovisaasteiden aiheuttamaan ongelmaan – Porvoon Kilpilahteen on nousemassa muovin kemiallinen kierrätyslaitos.

Raati antoi Lamorille erityismaininnan kyvystään jatkuvaan uudistumiseen.

– Mittaluokassaan ainutlaatuinen kemiallinen kierrätyslaitos on merkittävä askel kiertotalouden edistämisessä. Yrityksellä on loistavat edellytykset kehittyä johtavaksi toimijaksi myös uudella aluevaltauksellaan ja sillä on lupaavat kasvunäkymät, raadin puheenjohtaja Aalto kehui palkintoa luovuttaessaan.

Kierrätyslaitoksessa pystytään käsittelemään pilotointivaiheessa 10 000 tonnia muovijätettä vuodessa kemianteollisuuden raaka-aineeksi. Yritys aikoo nelinkertaistaa määrän tulevien vuosien aikana.

– Tavoitteenamme on, että mahdollisimman suuri osa ei-mekaanisesti kierrätettävästä muovista saataisiin takaisin kiertoon ja vähentämään ympäristökuormitusta, toimitusjohtaja Mika Pirneskoski painottaa tiedotteessa.

Palkinnon teemat ovat vihreä ja digitaalinen yrittäjyys sekä kiertotalous. Teemat kumpuavat Euroopan yrittäjyysalue -vuoden tunnustuksesta, jonka Euroopan alueiden komitea on myöntänyt Uudellemaalle.

Valinnat julkistettiin Uudenmaan liiton vuosittaisessa Maakuntaparlamentissa, jonka yleisössä oli noin 250 uusimaalaista vaikuttajaa.

Uudenmaan liitto yhteistyökumppaneineen kannustaa yrittäjyyteen palkitsemalla vuosittain menestyneet yritykset. Yrityspalkinnot on jaettu jo vuodesta 1993 lähtien.

Katso tästä videoesittely Uudenmaan yrityspalkinnon 2023 saaneista.