Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haminan mursun ruumiinavaus valmistui – Tässä on vihdoin syy kohueläimen kuolemaan

Heinäkuun loppupuolella Ruokavirastoon tutkittavaksi toimitetun mursun tutkimukset ovat valmistuneet. Virasto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Kotkassa ja Haminassa seikkailleen mursun todennäköinen kuolinsyy oli nääntymisen, heikon yleiskunnon ja stressin laukaisema sydämen rytmihäiriöperäinen äkillinen toiminnanvajaus ja siitä seurannut sydänpysähdys.

Mursun elimissä todettiin lisäksi ikääntymiseen liittyviä, merkitykseltään vähäisiä muutoksia. Mursun heikko yleiskunto oli myös voinut altistaa sitä erilaisille tulehduksille ja mahahaavoille.

Mursun perimästä määritetty mitokondrio-DNA vastaa viraston mukaan odotusta mursun alkuperäalueesta Euroopan arktisilla alueilla.

Mursun lisääntymisalueita on Huippuvuorilla, niistä itään Frans Joosefin maalla sekä Venäjällä Petshoranmeren rannikoilla, mutta näitä osapopulaatiota DNA-tuntomerkki ei erottele.

Määritys tehtiin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa (Luomus). Mursun konservointi etenee, ja se lienee yleisön nähtävillä syksyllä 2023.

Luomuksella toivotaan, että mursun esillepano lisää kiinnostusta mursuja ja arktisia alueita kohtaan.