Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syvää tunnetta ja vahvaa mustan New Orleans -jazzin tulkintaa – Satoja keikkoja Suomessa ja ympäri maailmaa tehnyt Reine Rimón & Her Hot Papas esiintyvät Porvoon Grandissa

"Reine on täällä Porvoossa tuntematon, mutta New Orleansin jazzpiireissä kaikki tuntevat hänet"

Kulttuuritalo Grandissa saadaan kuulla keskiviikkona 16. marraskuuta varsin harvinaista herkkua, kun Reine Rimón & Her Hot Papas esiintyvät. Tiedossa on tunnelmallista ja vahvaa tulkintaa sisältävä ilta, jossa soitetaan alkuperäistä mustaa New Orleansin jazzia.

– Tätä musiikkia voisi laulaa vaikka heinäladossa. Ennen aikaan mustat olivat puuvillapelloilla töissä, kun he lauloivat näitä lauluja. Samoja lauluja laulettiin myös kapakoissa ja kirkoissa, kertoo vokalisti Reine Rimón, 80.

Alttoäänellään esiintyvän Rimónin ohjelmisto koostuu jazzin syntymäajan eli 1900-luvun alun laajasta kirjosta. Lauluissa on syvä ja alkukantainen tunnelataus. Hengellinen gospel-musiikki on bluesin ohella keskeinen osa New Orleans jazzia. Miltä tuntuu laulaa tuollaista elämänmakuista musiikkia?

– Minä en voisi kuvitella tekeväni mitään muuta. Silloin kun aloin laulaa näitä lauluja, olin nelikymppinen. Aivan nuorenakin voi laulaa, mutta voiko sitä tulkita, kun siihen tulkintaan tarvitaan niitä omia kokemuksia ja pettymyksiäkin, Rimón pohtii.

Rimónia on tituleerattu Suomen jazzin Gran Old Ladyksikin, onhan hän ainoa suomalainen jazz-vokalisti, joka on erikoistunut tähän jazzin alkuperäisimpään muotoon.

– Vaimoni Reine on täällä Porvoossa tuntematon, mutta New Orleansin jazzpiireissä kaikki tuntevat hänet, Alpo Collanus, yhtyeen rumpali ja orkesterinjohtaja kertoo.

Gregg Stafford on alkuperäisen New Orleans -jazzin perinteen arvostetuimpia edustajia

– Tämä yhtye on esiintynyt yhdessä jo yli 30 vuotta, ja meillä on ollut tuhansia keikkoja eri puolilla maailmaa, mutta tulossa on ensimmäinen keikkamme Porvoon Grandissa. Meillä on 200 kappaletta joista valitsemme ohjelmiston.

Tärkeää esityksessä on tunne, joka myös välittyy kuulijalle.

– Alkuperäinen jazz, kuten kaikki kansanmusiikki, on kaihoisaa, melodista ja aitoa. Siinä on syvä tunne. Se on tässä musiikkigenressä parasta.

Okesterin ykköstrumpetisti Gregg Stafford saapuu New Orleansista Porvooseen traditionaalisen jazzin iltaan. Hän tulee juhlistamaan jazz-laulajatar Reine Rimónin 80 -vuotisjuhlaa.

Trumpetisti-laulaja Gregg Stafford, 69, on alkuperäisen ns. mustan New Orleans -jazzin (1910–1920) perinteen arvostetuimpia edustajia. Hän on syntynyt New Orleansissa, ja on kolmannen sukupolven jazz-muusikko.

Staffordin asemaa jazzin syntymämaassa USA:ssa kuvaa se, että hän on esiintynyt lukuisia kertoja Valkoisessa Talossa, mm. presidentti Bill Clintonin kutsusta jazzin supertähden Wynton Marsaliksen kanssa. Stafford tunnetaan erityisesti Louis Armstrong -tulkinnoistaan, joita kuullaan myös Grandin konsertissa.

Pariskunta Collanus ja Rimón ovat asuneet Porvoossa nyt viitisen vuotta.

Vuonna 1989 laulajatar perusti tämän nyt Porvoossakin kuultavan yhtyeen, joka on esiintynyt suomalaisilla jazzfestivaaleilla, mm. Pori Jazzissa kymmenkunta kertaa. Yhtye on kiertänyt ahkerasti eri puolilla maailmaa, ja he ovat myös olleet vakituisia esiintyjiä jazzklubi Storyvillessä Helsingissä.

– Olemme esiintyneet Storyvillessä yli 300 kertaa, Collanus kertoo.

Porvoonseudun musiikkiopiston rehtori Felix von Willebrand on ollut omalta osaltaan tuomassa esitystä Porvooseen. Collanus on siitä hänelle kiitollinen.

– Tämä jazzin muoto ei saa julkista rahoitusta mistään, Collanus kertoo.

– Rehtori von Willebrand arvostaa myös tätä varhaista New Orleans jazzia, jota ei Suomessa opeteta edes Sibelius-Akatemiassa. Porvoonseudun musiikkiopisto on käytännön tasolla tiettävästi ainoa musiikkioppilaitos Suomessa, jossa New Orleans jazz on säännöllisesti esillä, Collanus sanoo.

Gregg Staffordia ja Reine Rimónia säestää Grandissa kuusihenkinen orkesteri Hot Papas Jazz Band. Yhtyeen kokoonpano on: Kimmo Leppälä (klarinetti ja saksofonit), Matti Iiramo (pasuuna), Jukka Järvelä (banjo), Shane MacKenzie (kontrabasso), Robert de Godzinsky (piano) ja Alpo Collanus (rummut).