Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä ihmeen Pohde ja Eloisa? – Terveydenhuollon omituiset nimet ärsyttävät suomen kielen vaalijoita

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus synnyttää uusia nimiä, jotka uhkaavat kirjavoittaa julkista nimistöä huolestuttavalla tavalla. Asiasta kertoo Kotimaisten kielten keskus tiedotteessaan.

Suomen ja ruotsin kielen lautakunnat ovat julkaisseet yhteisen kannanoton, jossa esitetään suosituksia sosiaali- ja terveydenhuollon nimien selkeyden varmistamiseksi.

Lautakunnat suosittelevat, että hyvinvointialueista käytettäisiin ensisijaisesti niiden virallisia nimiä – esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue. Nyt on otettu käyttöön erilaisia oheisnimiä, joiden kytkökset hyvinvointialueiden virallisiin nimiin ovat hämäriä, esimerkiksi Pohde, Eloisa, Soite, Siun sote.

Lautakuntien mielestä on lisäksi huolestuttavaa, että uusien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden nimistä ei aina selvästi ilmene, onko kyse julkisesta terveyspalvelujen tarjoajasta vai kaupallisesta toimijasta.

Keskittämisen seurauksena on syntynyt muun muassa "hyvinvointikeskuksia" ja "hyvän olon keskuksia".

Kielilautakunnat kannustavat säilyttämään kohdettaan kuvaavat ja tutut sanat terveyskeskus ja terveysasema sekä hälsovårdscentral, hälsocentral ja vårdcentral.