Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pontimena kuntalaisaloite: Porvoon virtuaalitaidemuseon avajaisia vietetään ensi keväänä

Porvoon kaupunki ja Porvoon museo aloittavat yhteistyössä virtuaalitaidemuseon rakentamisen.

Virtuaalitaidemuseossa tulee olemaan esillä Porvoon kaupungin ja Porvoon museon taidekokoelmien maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia, jotka kuvataan ja skannataan toteutusta varten digitaaliseen muotoon. Seinille voi ”ripustaa” myös videoita ja tekstejä. Aluksi museoon on kaavailtu noin 50 teoksen näyttelyä, kaupunki tiedottaa.

Teknisen toteutuksen hinta on 38 400 euroa, lisäksi kustannuksia syntyy mallinnuksista ja teoskuvauksista.

Mukana yhteistyössä ovat virtuaalimuseon tekninen toteuttaja Stereoscape ja taidemuseotilan suunnitellut arkkitehti Julia Falck.

Virtuaalimuseon avajaisia vietetään ensi keväänä, jolloin museon ensimmäinen osa valmistuu.

– Erityisen lisän tähän projektiin tuo se, että virtuaalitaidemuseon rakennus mallinnetaan arkkitehti Julia Falckin diplomityönään 2021 suunnitteleman Porvoon taidemuseon pohjalta. On jännittävää nähdä, miten suunnitelma muuntautuu kolmiulotteiseksi tilaksi, ja millaisen ympäristön se tarjoaa teoksille, kertoo kaupungin kulttuuripalvelujen päällikkö Susann Hartman Porvoon kaupungin tiedotteessa.

– Virtuaalimuseon etuna onkin se, että voimme kokeilujen, testausten ja palautteen myötä kehittää konseptia. Kaiken ei tarvitse olla heti valmiina. Pyrimme siihen, että museota voidaan laajentaa joustavasti, ja sen toteutuksessa varaudutaan myös esitystekniikan kehittymiseen ja tuleviin uusiin mahdollisuuksiin, Hartman jatkaa.

Seuraava vaihe on ensimmäiseen näyttelyyn tulevien teosten valinta ja kuvaaminen ja näyttelykäsikirjoituksen laadinta.

Kävijät voivat liikkua museotilassa erilaisina virtuaalihahmoina, avatarina, ja keskustella keskenään tai vaihtaa ajatuksia chatissä.

Porvooseen on jo pitkään toivottu ja kaavailtu taidemuseota, mutta suunnitelmat eivät ole toteutuneet.

Virtuaalimuseon perustamisen taustalla on kuntalaisaloite vuodelta 2021 ja yleinen toive saada nähdä laajemmin Porvoon museon ja kaupungin taidekokoelmien teoksia. Toteutus tarjoaa uuden vaihtoehdon tutustua porvoolaisiin taidekokoelmiin.

– Taiteen esittely digitaalisessa muodossa palvelee monia sellaisia kohdeyleisöjä, joille museoissa ja näyttelyissä vierailu on eri syistä hankalaa. Uskomme myös muiden digitaalisia näyttelyitä tarjoavien museoiden kokemuksen pohjalta, että palvelu soveltuu hyvin esimerkiksi kouluopetuksen tueksi. Parhaimmillaan virtuaalinen näyttely on yleisötyön muoto siinä missä perinteinenkin näyttelykäynti, toteaa museonjohtaja Johanna Lehto-Vahtera Porvoon museosta.

Virtuaalitaidemuseoon voi tutustua nettisivustolla olevan linkin kautta tietokoneella, mobiililaitteella ja useimmilla VR-laseilla. Virtuaalitaidemuseo toteutetaan selainpohjaisessa Mozilla Hubs -ympäristössä, eikä se vaadi käyttäjältään erillisen sovelluksen lataamista.

Virtuaalimuseon teknisestä toteutuksesta vastaa Stereoscape Oy ja taidemuseorakennuksen sisätilojen 3D-mallintamisesta arkkitehti Julia Falck.