Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhan Porvoon Sisustus Omettan Eija Holmberg-Lehto on Vuoden yksinyrittäjä Uudellamaalla

Vanhassa Porvoossa toimivan Sisustus Ometta -sisustusliikkeen yrittäjä Eija Holmberg-Lehto palkittiin lauantaina Uudenmaan Yrittäjien Vuoden Yksinyrittäjänä.

Holmberg-Lehto yrittäjä, sisustussuunnittelija ja hää- ja juhlasuunnittelija. Monialataiturin tekemisen punainen lanka on visuaalisuus.

Sisustus Ometta täytti juuri kymmenen vuotta. Vuosiin mahtuu käänteitä, niin kasvua kuin haasteita. Yrittäjä olla ylpeä pyöreistä vuosista.

– Syntymäpäiviä on juhlittu. Kymmenen vuotta kivijalkakaupalle on saavutus, Holmberg-Lehto sanoo yrittäjien tiedotteessa.

Kaikki alkoi kuitenkin hää- ja juhlasuunnittelusta.

– Viisitoista vuotta sitten tein hää- ja juhlasuunnittelua muun työn ohella. Tein muun muassa tapahtumia päätyökseni, joten häiden suunnittelu oli sen myötä luontevaa. Tein heti pian myös Unohtumattomat häät -kirjan Otavalle häiden suunnittelusta.

– Haaveilin kuitenkin sisustuskaupasta.

Sisustus Omettan Holmberg-Lehto perusti ensin Sipooseen. Aluksi navettapuoti oli auki vain viikonloppuisin. Seuraavana kesänä puodin kylkeen tuli kesäkahvila. Vastaanotto oli hyvä ja parin vuoden päästä Holmberg-Lehto totesi, että hän haluaa olla yrittäjä kokopäiväisesti.

Sisustus Ometta muutti Porvooseen 2014. Sen tuotevalikoimassa on ollut koko ajan niin uusia kuin vanhoja tavaroita. Vaatteet tulivat valikoimiin vuonna 2015. Koronapandemian myötä kivijalka sai myös verkkokaupan.

– Vanhassa Porvoossa korostuu kausiluontoisuus. Talvella minulla on hyvin aikaa tehdä myös hää- ja sisutussuunnittelua.

– Nyt juuri uusi avaus on lokakuussa alkanut AJK-Jatkokoulutuksen kanssa toteutettava ensimmäinen hääsuunnittelijakurssi. Kurssi kestää puoli vuotta. Ensimmäisellä kurssilla on kuusitoista osallistujaa, Holmberg-Lehto kertoo.

Holmberg-Lehto opiskelee itse parhaillaan kolmatta tutkintoaan. Aiemmin hän on opiskellut merkonomiksi ja sisustussuunnittelijaksi, nyt meneillään on liiketalouden ammattitutkinto digipainotuksella.

– Voi kuulostaa siltä, että teen paljon, mutta kaikki tekeminen tukee toisiaan. Nykypäivän opiskelu on samalla oman yritystoiminnan kehittämistä, Holmberg-Lehto sanoo.

– Yksinyrittäjälle tiukkoja paikkoja on, kun sairastuu. Jos tarvitsen apua, minulla on perhettä ja ystäviä, mutta joskus on vaan laitettava lappu luukulle.

– Tällä kombolla yritykseen varmaan mahtuisi työntekijä. Yhtälö on kuitenkin haastava. Työntekijän palkkaaminen on kustannuskysymys, se on tosi kallista. Minussa on myös hieman perfektionistin vikaa, en ole valmis antamaan siimaa, vaan asiat on tehtävä hyvin, se on menestyksen avain, Holmberg-Lehto sanoo.

Holmberg-Lehto katsoo tulevaisuuteen valoisana.

– Uskon että töitä riittää. Se, tuleeko Sisustus Ometalle 20 vuotta täyteen, on eri asia, sillä en nuorru – täytän ensi vuonna 50. Tämä kaikki on se, mitä teen loppuelämäni, Holmberg-Lehto sanoo.

Uudenmaan Yrittäjät valitsi Vuoden Yksinyrittäjän nyt kuudennen kerran.

– Raati kiinnitti huomiota Holmberg-Lehdon toiminnassa erityisesti siihen, miten hän on kehittänyt jatkuvasti niin itseään kuin yritystään ja pystynyt haastavalla alalla muokkaamaan toimintaansa aina vallitsevan tilanteen mukaan, Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja, yksinyrittäjätoiminnasta vastaava Mari Ståhls kertoo.

– Yksinyrittäjän palkitseminen on tosi kannustavaa. On tosi hienoa, että asia huomioidaan, Holmberg-Lehto kiittää.

Muille yksinyrittäjillä hänellä on tarjota kannustuksen sanoja:

– Yksinyrittäjänä ei ole tullut valittua helpointa tietä. Onnistumisista pitää osata nauttia, eikä vaan koko ajan puurtaa. Haasteita tulee varmasti ja niistä pitää oppia.

– Apua saa aina, sen olen oppinut. Kunnissa on erilaisia palveluja yksinyrittäjille ja verkostoituminen on tosi tärkeää, Holmberg-Lehto sanoo.