Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Itkuhan siinä on tullut monelle, joka tämän joululahjan saa” – Hyvä Joulumieli -keräys ilahduttaa tänäkin jouluna kymmeniä lapsiperheitä myös Porvoossa.

Vähävaraisia perheitä tuetaan joulukuussa ruokaostoksissa 70 euron arvoisilla lahjakorteilla.

Marraskuisessa harmaudessa sade piiskaa Taidetehtaan kauppakujaa, mutta aivan vieressä, toisessa kerroksessa hymyt valaisevat auringon lailla. Taidetehtaan perhekeskuksessa, lasten neuvolassa on pöytä täynnä joululahjoja.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uuden Porvoon paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Juulia Tarma on tuonut mukanaan 65 ruokalahjakorttia. Ne ovat Porvoossa jaettava osa MLL:n, Suomen Punaisen Ristin ja Ylen toteuttaman Hyvä joulumieli -keräyksen tuotosta.

– Lahjakortit on tarkoitettu vähävaraisille lapsiperheille ruokaostoksiin. Jokainen lahjakortti on arvoltaan 70 euroa, ja niiden tarkoitus on mahdollistaa joulu mahdollisimman moneen kotiin, Tarma kertoo.

– Annamme kortit neuvolalle, joka sitten toimittaa ne eteenpäin.

Lahjakortit annetaan lapsiperheille, joissa on työttömyyden, lomautusten, sairauksien, matalan tulotason tai muun kriisin vuoksi taloudellisia vaikeuksia. Korttia ei voi anoa eikä hakea, vaan se on lahja perheelle. Lahjakortilla voi ostaa ruokatarvikkeiden lisäksi esimerkiksi vaippapaketin, mutta alkoholi- tai tupakkatuotteita sillä ei saa ostaa.

Ympäri Suomen MLL:n ja SPR:n paikallisyhdistykset ja -osastot tekevät yhteistyötä paikallisen sosiaalitoimen, diakoniatyön ja neuvoloiden kanssa apua tarvitsevien perheiden löytämiseksi.

Lahjakortit vastaanottanut kaupungin lapsi- ja perhepalveluiden palvelupäällikkö Eliisa Roine tietää, että lahjoitus tulee tarpeeseen.

On meidän ilomme toimia hyvän mielen lähettiläinä!

– Jälleen useassa kodissa joulu pelastuu. Itkuhan siinä on tullut monelle, joka tämän joululahjan saa, Roine sanoo.

Monessa kodissa koetaan Roineen mukaan joulun alla paineita siitä, että yksi mieleen jäävä vuotuinen tapahtuma onnistuu – ja muodostuu jopa ikimuistoiseksi.

– Lapsuus on tärkeä elämänvaihe, joka kantaa nuoruuden kautta aikuisuuteen asti. Meidän tehtävämme on tukea lapsen kehitystä, ja siinä oma roolinsa on joululla. Lahjoilla ja joulupöydällä.

Neuvolan kautta apu löytää perille, ja koska avun toimittaa perille neuvola, ei myöskään tarvitse kerätä nimilistoja siitä, keille kortteja on lahjoitettu.

– Neuvolapalveluissahan käy käytännössä 100 prosenttia porvoolaisperheistä. Meidän hoitajamme tuntevat perheiden tilanteen ja heillä on pitkä, luottamuksellinen suhde kotien kanssa, Roine toteaa.

– On meidän ilomme toimia hyvän mielen lähettiläinä!

Hyvä Joulumieli -keräys ensi vuotta varten käynnistyy perjantaina 17. marraskuuta ja jatkuu jouluaattoon asti. Kyseessä on jo 26. keräyskerta – tänä vuonna tavoitellaan 1,5 miljoonan euron arvoista lahjoitussummaa. Sen myötä ensi jouluna olisi valtakunnallisesti jaossa yli 21 000 lahjakorttia.

– Tässä ajassa moni perhe tarvitsee apua ja vaikka meillä hyvä tukijärjestelmä onkin, ei se välttämättä tavoita kaikkia, Tarma toteaa.

– Energiakustannukset ovat nousseet ja esimerkiksi koronan jälkeen moni ala on kohdannut yllättävää työttömyyttä.

Roine näkee ajassa myös tukemista ja avunantoa.

– Kriisi on meidän yhteinen vihollisemme. Moni lahjoittaa herkemmin tällaisena aikana, kun huomataan että on epävarmuutta tulevasta.

– Ihanaa, kun on auttavia ihmisiä, jotka ovat nämäkin kortit keränneet ja lahjoittaneet.

Roine laskee katseensa pöydällä oleviin lahjakorttipinoihin ja toteaa lopuksi:

– Tällä saadaan hyvää joulumieltä hyvin monelle.