Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

99 lastenkirjasta seuloutui kahdeksan finalistia – Voittaja palkitaan Porvoossa helmikuun alussa

Runeberg Junior -palkinnon saajan päättävät porvoolaiset eskari- ja koululaisryhmät.

Lastenkirjallisuuspalkinto Runeberg Junioria tavoittelevat ehdokaskirjat julkistettiin torstaina Porvoon pääkirjastossa. Ehdolla vuoden 2023 palkinnonsaajaksi on kahdeksan lastenkirjaa, joista neljä suomenkielistä ja neljä ruotsinkielistä.

Runeberg Junior -palkinnosta kilvoittelevien teosten kohderyhmä on 6–9-vuotiaat lapset. Palkinnon keskeinen tarkoitus on edistää lasten lukuintoa.

Ehdokaskirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat Loviisan kirjastonjohtaja Tapani Häkkinen, porvoolainen sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Kaisa Leka sekä Porvoon vanhempainyhdistysten puheenjohtaja, viestintäasiantuntija ja sanomalehti Uusimaan kolumnisti Marika Salomaa.

Häkkinen, Leka ja Salomaa olivat saaneet luettavakseen 99 lastenkirjaa, joista siis harvempi kuin joka kymmenes ylsi ehdokkaiden joukkoon.

– Taso oli korkea, etenkin suomenkielisiä kirjoja olisi voinut nostaa ehdokkaaksi useampiakin, Häkkinen kiitteli.

Esiraati luonnehti vuoden lastenkirjasatoa monimuotoiseksi ja mukaansatempaavaksi.

– Joukossa oli mielikuvitusmatkoja, jotka koukuttivat aikuisiakin. Monissa kirjoissa käsiteltiin hyvin toisen huomioon ottamista ja ystävyyttä. Vaikeampia aiheitakin kuten ympäristöongelmia tai sotaa oli uskallettu käsitellä.

Marika Salomaan mukaan raati painotti ehdokasvalinnoissaan kirjan kykyä herättää lukuintoa ja kannustaa lukemaan lisää sekä rikasta ja kaunista kieltä. Kaisa Lekan panos oli tärkeä kirjojen visuaalisen ilmeen ja kuvituksen arvioinnissa.

Raati nosti tietoisesti mukaan kirjoja, joiden he arvioivat voivan kolahtaa myös vähemmän lukeville. Ehdokasjoukko toimiikin hyvänä lukuvinkkilistana.

– Yksi positiivinen lukukokemus voi johtaa toiseen, esiraati toivoo.

Raatilaiset arvioivat kirjoja sopivan erilaisista näkökulmista, mutta lopulta ehdokaslista syntyi aika kivuttomasti. Tapani Häkkisen mukaan raatilaisten tekemät omat top 5-listat olivat hyvin lähellä toisiaan.

Ehdokkaana on muun muassa Helena Meripaasin Kaisla ja Isla -sarjan osa Pystykorvatalvi. Raadin perusteluiden mukaan se on tarina muutoksesta ja uuden aloittamisesta sekä erottamattomasta ystävyydestä, joka tuo turvaa silloinkin, kun oma perhe ei sitä pysty tarjoamaan.

Roope Lipastin kirjoittama historiallinen seikkailu Palavan kaupungin lapset sijoittuu vuoden 1827 Turun palon aikaan. Raadin mukaan kirja kertoo monipuolisesti ystävysten tulevaisuudensuunnitelmista, 1800-luvun yhteiskuntarakenteesta sekä äärimmäisestä katastrofista lasten näkökulmasta.

Runeberg Junior -voittajan valitsevat tuttuun tapaan porvoolaiset esikoululaiset ja peruskoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat. Tänä talvena lapsiraatiryhminä toimivat suomenkielisellä puolella Keskuskoulun 1B ja 2C, Huhtisen koulun 1B ja Kuutamopolun eskariryhmä Tähdenlennot. Ruotsinkielisiin ehdokaskirjoihin perehtyvät Kvarnbackens skolan 2C, Vårberga skolan ja Grännäs skolan ekaluokkalaiset sekä Bjurbölen päiväkodin esikoululaiset. Lapsiraatilaisia on yhteensä 136.

Runeberg Junior -palkinnon saaja julkistetaan Porvoon pääkirjastossa 2. helmikuuta 2023. Palkintoa on jaettu vuodesta 2017 lähtien. Runeberg Junior on Porvoon kaupungin ja sanomalehti Östnyland/KSF Median yhteinen 10 000 euron suuruinen lastenkirjallisuuspalkinto.