Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoossa tehdään putkiremonttia uudella tavalla – putkia ei kiinnitetä seinään poraamalla

Porvoon Eestinmäessä sijaitsevassa kahden kerrostalon ja 42 asunnon Asunto Oy Eestinkuusikossa on meneillään iso peruskorjaus. Remontissa on erityistä se, että sen yhteydessä uusittaviin kylpyhuoneisiin kiinnitetään vesiputket seiniin liimattavilla kannakkeilla eikä perinteiseen tapaan poraamalla – ensimmäistä kertaa Porvoossa.

Urakassa muun muassa uusitaan vuosina 1975 ja 1979 rakennettujen talojen käyttövesijohdot kauttaaltaan sekä osin uusitaan ja osin sukitetaan viemärit paikallisten urakoitsijoiden voimin.

Liimausmenetelmän on kehittänyt ruotsalainen Faluplast, ja Ruotsissa sitä on käytetty jo kymmenen vuotta. Suomessa tuotteet ovat tulleet tukkuihin tämän vuoden alussa, ja niistä on kerrottu urakoitsijoille messuilla ja muissa ammattilaistapahtumissa.

– Tästä on alettu puhua Suomessa sen jälkeen, kun viime vuoden puolella pääkaupunkiseudulla eräs iso urakoitsija kyllästyi reikien poraamiseen kovien laattojen läpi. Kyseisessä tapauksessa pelkästään 20 reiän poraamiseen kylpyhuoneeseen meni 11 tuntia, Faluplastin Suomen ja Baltian toiminnoista vastaava Magnus Illman kertoo.

Hän havainnollistaa, miten asennus toimii: kannakkeeseen levitetään myrkytöntä liimaa ja painetaan kannake laattaan. Viiden sekunnin kuluttua kannakkeisiin voi kiinnittää putket – kooltaan jopa 40-milliset.

Illmanin mukaan urakoitsijoilta tulleessa palautteessa on kiitelty menetelmän helppoutta, nopeutta, äänettömyyttä ja pölyttömyyttä. Remonteissa aika tarkoittaa yhtä kuin rahaa. Myös urakka-ajat pysyvät paremmin hallinnassa.

Vesieristeitä ei tarvitse rikkoa.

Emil Fredriksson, Duopoint

Ja ennen kaikkea vältetään reikien teko laattoihin tai niiden välisiin saumoihin.

– Tämän ansiosta ei tarvitse rikkoa vesieristeitä, Eestinmäen remontin suunnitelleen Insinööritoimisto Duopointin projektipäällikkö Emil Fredriksson sanoo.

– Vanhoissa taloissa on erittäin tärkeää, että rakenteita ei tarvitse lähteä rikkomaan. Säästytään asbestin ja muiden haitta-aineiden varalta suojautumiselta eikä tarvitse tehdä toimia, jottei pöly leviä huoneistoon, Eestinmäen kohdetta isännöivän OP Isännöinti Itä-Uusimaan toimitusjohtaja Johan Nyholm lisää.

Joitakin reikiä kylpyhuoneeseen täytyy toki porata, kun kiinnitetään altaita ja kaappeja.

Kun kannake on liimattu seinään, sitä ei ihmisvoimin saa irti, mutta se irtoaa tarvittaessa kuumailmapistoolilla ja puukolla. Laatan putsauksen jälkeen urakkaa voi jatkaa.

– Se vasta urakkaa pidentää, jos linjat ja poraamalla kiinnitetyt kannakkeet on asennettu väärään paikkaan. Kun ne irrottaa ja laatat vaihtaa, työtä voi jatkaa parin viikon kuluttua, Magnus Illman sanoo.

Maallikon silmin liimaus vaikuttaa erittäin järkevältä tavalta tehdä putkiasennuksia, mutta Illman viittaa alan konservatiivisuuteen.

– Kun itse tein näitä hommia parikymmentä vuotta sitten, kaikki halusivat käyttää porakonetta sähköllä eivätkä missään nimessä akkuporakonetta. Nyt ei käytetä muita kuin akkuporakoneita. Samalla tavalla voi kysyä, miksi putkiasennuksia ylipäänsä tehdään poraamalla.

Eestinmäen kohteessa urakkatarjouksessa edellytettiin liimattavien kannakkeiden käyttöä. Johan Nyholmin mukaan menetelmän yleistyminen on pitkälti urakoiden suunnittelijoista kiinni.

Eestinmäen putkiurakoitsijan Porvoon Kymppiputken Timo Kilpiä kertoo olleensa aluksi hieman skeptinen sen suhteen, kuinka kauan liiman kuivuminen kestää.

– Mutta asentamaan pääsee heti. Ja kylpyhuoneen yleisilme on todella siisti, hän sanoo.