Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Siinä on aina räjähdysvaara" ­– lämminvesivaraajan häiriö työllisti pelastuslaitosta Askolassa

Lauantaiaamuyö alkoi askolalaisessa omakotitalossa hälytystehtävällä. Asukas havahtui aamukolmen jälkeen viemäristä nousevaan kuumaan höyryyn ja kun ongelma ei ratkennut omin keinoin, hän teki ilmoituksen hätäkeskukseen. Syyksi paljastui rikkoutunut lämminvesivaraaja.

– Varaaja kiehui ja painoi sitten kuumaa vettä ja höyryä viemäriin. Pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi kytkeä lämminvesivaraaja pois päältä ja opastaa asukasta jatkotoimenpiteisiin, palomestari Antti Virtanen Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksesta kertoo.

Kiehuva vesi ja suljetussa säiliössä kasvava paine ovat vaarallinen yhdistelmä. Yleisesti neuvotaan, että varoventtiilin toimivuus tulisi tarkistaa neljä kertaa vuodessa, mutta sekään ei välttämättä häiriötilanteita estä. Venttiilin tiivisteet heikentyvät ajan myötä ja venttiiliin kertyy kalkkia, mikä heikentää laitteen toimivuutta ja turvallisuutta.

Askolalaisessa omakotitalossa samassa tilassa oleva lattiakaivo minimoi vesivahingot, kun kuuma vesi pääsi sille tarkoitettua reittiä pitkin pois kiinteistöstä. Riskejä isompaankin vahinkoon silti oli.

– Kun ylipaineventtiili on tukossa ja vesi alkaa kiehumaan, siinä on aina räjähdysvaara.

– Tällainen tapaus tietää hommia putki- ja sähkömiehelle. Laitteisto on käytännössä asennettava uudelleen, Virtanen sanoo.