Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Odotus päättyi: joulukaruselli nousee torille – "Ihmisille hyvää mieltä!"

Huvipuistolaitteen pystyttäminen on tarkkaa puuhaa. Tivoli Sariolan "yleismiehiltä" kestää neljästä viiteen tuntiin ennen kuin karuselli on toimintavalmis. Yleisölle se aukeaa lauantaina.

Porvoon torin pinta on ohuesti valkoinen kuin lumella emaloitu kivikansi. Vielä toistaiseksi autiot joulutorin myyntikojut odottavat myyjiään ja ostajia. Keskellä kojujen rajaamaa aluetta käy metallikolinan rytmittämä kuhina. Oransseihin takkeihin pukeutuneet Tivoli Sariolan asentajat pystyttävät karusellia.

– Kyllä tässä noin viisi tuntia kaikkinensa menee ennen kuin päästään laitetta testaamaan, kertoo nelihenkiseen pystyttäjien joukkoon lukeutuva Eero Hyvärinen.

Huvipuistolaitteita on monenlaisia ja ne ovat monesti korkeita, niissä on pyöriviä osia ja kovaan vauhtiin kiihtyviä komponentteja. Porvoon torille nouseva karuselli on maltillisemmasta päästä, mutta huolellisuutta ja turvallisuushuomioita senkin pystyttämiseen tarvitaan.

– Tärkein on alusta. Meillä on erilaisia levyjä ja jaloissa säätövaroja, jotta saamme laitteen tasapainoon.

Asennusporukka kutsuu itseään Tivoli Sariolan yleismiehiksi.

– Jokainen tästä porukasta osaa pystyttää käytännössä kaikki tivolin laitteet. Me olemme oikeastaan yleismiehiä: hoidamme kaiken rekan ajamisesta siivoukseen, Hyvärinen kuvailee nauraen.

Porvooseen lähes koko joulukuuksi vuokrattu karuselli on vuoden aikana pystytetty 11 kertaa ympäri Suomen. Edes lumi ja pakkanen ei kokenutta laitetta häiritse.

– Nämä vanhat laitteet ovat toimintavarmoja, toki onhan näissäkin entistä enemmän elektroniikkaa mukana.

Torstai-iltapäivänä asennustyö on valmis ja siinä vaiheessa "yleismiehet" pääsevät karusellin koeajamaan. Yleisölle se aukeaa Winter Bazaar -tapahtumassa lauantaina 10–16 ja on sunnuntain virallisten Porvoon joulutorin avajaisten jälkeen avoinna koko joulutorin ajan – päivittäin 12–18.. Karuselli on viimevuotiseen tapaan täysin ilmainen, joten iloista mieltä on tarjolla laajalti.

Hyvärinen nyökkää, kun heitä kutsuu sekä joulun että hyvän mielen tuojiksi.

– Sitähän tämä on: ihmisille hyvää mieltä. Varsinkin näin koronan jälkeen se tuntuu tärkeältä.

Porvoon joulutori aukeaa 27. marraskuuta ja on auki 22. joulukuuta asti. Karusellin seuraava keikka on luvassa jo tapaninpäivästä alkaen. Tuolloin käynnistyy Helsingin Messukeskuksessa tivolin ja sirkuksen riemutapahtuma TsigaBoom.