Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäri kertoo miten vaarallinen nuppineula voi nielaistuna olla ja mitä pahimmillaan voi tapahtua ruoansulatuselimistössä

Kvarnbackan skolassa on jouduttu tällä viikolla erityisjärjestelyihin kouluruoan tarjoamisen kanssa, koska ruoan seasta löytyi useita kertoja nuppineuloja. Koulun tiedotteen mukaan kukaan ei ollut ehtinyt niellä nuppineuloja, mutta kuinka vaarallinen sellainen on nieltynä ihmisen ruoansulatuselimistössä?

Tähän vastaa yleislääkäri Iiro Välimäki porvoolaisesta Lääkärikeskus Fenixistä.

– Se riippuu siitä, minkä kokoisia ne ovat ja minne asti ne menevät. Jos nuppineula jää kurkkuun tai ruokatorveen, vaatii se yleensä tähystyksen, että sen saa pois, Välimäki sanoo.

Kouluruoasta löytyi kolme nuppineulaa Porvoossa – koulu ryhtyi erityisjärjestelyihin, muun muassa ovet lukkoon

– Eteenpäin mennessään se voi puhkoa mahalaukkua kiinni jäädessään tai suolistoa, joka on aika pitkä. Se voi mennä läpi vain tosi hyvällä säkällä. Jos nuppineula jää matkalle, se pitää hakea sieltä pois, mikä tarkoittaa leikkausta, selventää lääketieteen tohtori Välimäki.

Hänelle ei ole koskaan tullut vastaanotolla eteen tilannetta, että olisi joutunut poistamaan nuppineuloja.

– Hyvin harvinaista – ja hyvin vaarallista touhua tuollainen, hän lisää kuultuaan, että niitä on löydetty kouluruoasta Kvabassa.