Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Tove Hagman teki paljon Porvoon luovien alojen ja kulttuurin hyväksi

Porvoolaisen kulttuurielämän monipuolinen taustavaikuttaja, arkkitehti Tove Hagman on kuollut. Tove nukkui rauhallisesti pois läheistensä ympäröimänä 65-vuotiaana 23. lokakuuta 2022, taisteltuaan vuoden syöpää vastaan.

Tove Hagmanin äidin suku oli Porvoosta ja hän vietti kesät lapsesta asti Porvoon Pellingin saaristossa sisarustensa kanssa. Ylioppilaaksi Tove kirjoitti Borgå Gymnasiumista, jonka jälkeen hän opiskeli Tampereen teknillisessä korkeakoulussa arkkitehdiksi.

Hagman luonnehti itseään ”varsin työkeskeiseksi ihmiseksi”, joskin hän ensisijaisesti oli hyvin perhekeskeinen. Hän hoiti kaksosiaan arkkitehtiopiskeluiden lomassa 1980-luvulla ja oli tyttärensä lasten vakaa tukipilari heidän syntymästään lähtien 2007 ja 2008. Avioon Tove astui vuonna 2006, josta alkoi elämän pituinen sielunkumppanuus puolison kanssa.

Tove Hagman muistetaan Porvoossa ennen muuta väsymättömästä toiminnastaan kaupungin luovien alojen ja kulttuurin puolesta. Hän oli parinkymmenen vuoden ajan 1990- ja 2000-luvuilla monessa mukana.

1990-luvulla Hagman johti Porvoon taideyhdistystä neljän vuoden ajan. Hänen johdollaan rakennettiin muun muassa Porvoolaistaiteen 650-vuotisjuhlanäyttely silloiseen Fiskarsiin eli myöhempään Taidetehtaaseen. Hagman kirjoitti yhdistyksen 30-vuotisjuhlajulkaisu Inspiksessä:

– Rakkaassa Porvoossamme on toki puutteita. Mutta jos teemme töitä yhdessä, voimme jakaa taakkaa. Toivon, että kaikki toimijat yhdistyvät kulttuurin oksanhaarojen ylitse kaupunkimme eri nurkkiin.

Aina on hyvä sää olla saaressa.

Hagman toimi myös varapuheenjohtajana Taidetehtaan säätiössä, jonka merkittävimmät toimintavuodet osuivat ”vanhan tehtaan” loppukauteen 1999–2009.

Vuonna 2002 Hagman valittiin läänintaiteilijaksi, jossa työn kärki keskittyi Itä-Uudenmaan rakennustaiteeseen, rakennus- ja teollisuusperintöön sekä kulttuuriympäristöön. Tämä lisäsi hänen panostaan Porvoon ja Itä-Uudenmaan kulttuurielinkeinojen kehittämistyössä, joka jatkui pitkälle 2010-luvulle.

Hagman osallistui myös kunnallispolitiikkaan RKP:n mandaatilla ja vaikutti Porvoon teknisessä sekä kaavoitus- ja rakennuslautakunnassa. Hän toimi myös muun muassa Vaporan eli Vanhan Porvoon rakennuslupatyöryhmän puheenjohtajana.

Sipoon kunnan rakennusvalvonnassa Tove aloitti lupa-arkkitehtinä vuonna 2017. Meri oli hänelle tärkeä elementti, ja hänen vastuualueeseensa kuuluikin saariston ja rannikon rakennuslupahakemusten käsittely ja ohjaus.

Tovea pidettiin taiteellisesti lahjakkaana ja suunnittelutyössään luovana. Hänen kykynsä suunnitella rakennuksia ja tiloja oli omaleimaista – erityisesti hänen väriskaalansa, joka oli valtavirrasta poiketen sekä maanläheinen että rohkea. Hän oli kiinnostunut vanhojen rakennusten saneerauksesta, mutta myös uudisrakentamisesta.

Viime vuosinaan hän suunnitteli yksilöllisiä, nykyaikaisia puu- ja hirsitaloja. Itse hän asui jokirannassa Porvoon vanhan rautatieaseman 1800-luvun hirsirakennuksessa, jonka kunnostamisessa hänellä oli ollut päävastuu.

Läheisimpien mukaan Tove suhtautui elämään jokaisesta näkökulmasta katsottuna pragmaattisesti – tekemisen kautta vankalla otteella, oikeudenmukaisuuden ja omien arvojensa kautta.

Porvoon miljöö on vetänyt puoleensa huomattavan määrän kulttuurialan ammattilaisia. Hagmanin kaltaisten tulisielujen työn ansiosta alueella on vetovoimaa. Lisäksi hän osasi myös tukea kulttuuriväkeä selviytymään hankkeiden byrokratiaviidakossa – Tovella oli vastaus lähes kaikkiin kysymyksiin ja käytännön ohjeita kaikkeen muuhun.

Ajanvietto saaristossa oli Tovelle tärkeintä läpi elämän. Se edusti hänelle kaikkea sitä mitä hän arvosti – tyyniä ja myrskyisiä merimaisemia, rauhaa viettää perheen ja läheisten kanssa levollista yhdessäoloa, pitkiä niin keveitä kuin syvällisiä aamuisia kahvihetkiä kallioilla ja uuden rakentamista.

– Aina on hyvä sää olla saaressa, on lause, josta Toven moni tunnistaa ja muistaa.

Toven positiivinen asenne tuki meitä monia eteenpäin. Kaikki Tove Hagmanin kanssa työskennelleet ja eläneet muistavat varmasti iloisen hymyn, jota hän ei säästellyt.

Häntä jäävät kaipaamaan puoliso, lapset, lapsenlapset, sisarukset perheineen ja isä, sekä laaja ystävien ja tuttavien piiri.