Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisille mahdollisesti sata kuntapaikkaa lisää Porvooseen

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Porvoon kaupunki sitoutuu korottamaan kuntapaikkojen määrää 100 paikalla vuonna 2023 ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamiseksi. ELY-keskus arvioi, että Uudenmaan kunnista tarvitaan yhteensä noin 2 500 lisäkuntapaikkaa ja lähettänyt kunnille pyynnön tehdä päätöksiä vuodella 2023 kohdentuvista paikoista.

Sata kuntapaikkaa on enemmän kuin Porvoon kaupungin suhteellinen osuus Uudenmaan kuntien joukossa olisi.

– Porvoon kaupunki on halunnut osoittaa monella eri tavalla tukea ukrainalaisille tässä surullisessa ja järkyttävässä tilanteessa, kertoo kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kaupungin tiedotteessa.

Porvoon kaupungilla on tällä hetkellä sopimus Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa noin 25 kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta vuosittain. Valtio korvaa kunnille osan pakolaisten vastaanottamisen aiheuttamista kustannuksista. Korvausta saavat kunnat, jotka ovat tehneet sopimuksen ELY-keskuksen kanssa ja joilla on kotoutumislain mukainen kotouttamisohjelma.

Kuntapaikan saanut ei enää kuulu vastaanottopalvelujen piirin vaan on kunnan asiakas, jolle kunta järjestää peruspalvelut kuten koulupaikat. Porvoon kaupunki on tehnyt selvityksen kuntapaikkojen lisäämisen vaikutuksista kaupungin palveluihin ja kustannuksiin.

Selvityksen mukaan lisäresursseja tarvittaisiin vastaanottopalveluihin, tulkkaus- ja käännöspalveluihin, kotouttamispalveluihin, asumiskustannuksiin, varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluihin, kansalaisopiston luku- ja kirjoitustaidon kursseihin sekä nuorisopalveluihin.

Arvio kuntapaikkojen lisäämisestä aiheutuvista kuluista kaupungille on yhteensä noin 1 015 000 euroa. Valtio korvaisi tästä noin 895 000 euroa, jolloin kaupungin nettokustannusten arvioidaan olevan noin 120 000 euroa.

– On tärkeää huomata, että Porvooseen muuttaa ELY-keskuksen kautta kuntapaikan saaneiden lisäksi todennäköisesti myös satoja ukrainalaisia itsenäisesti. Tehty selvitys ja kustannuslaskelma koskee vain sataa mahdollisesti kuntapaikan saavaa ukrainalaista, Ujula painottaa.

– Nämä muut ukrainalaiset saapuvat Porvooseen itsenäisesti niin, että kaupunki ei tee asiasta päätöksiä. Tilannekuva päivittyy näiltä osin jatkuvasti. Varaudumme luonnollisesti myös tähän ja tuomme kaupunginhallitukselle ja valtuustolle tarvittaessa uusia esityksiä resursseja, henkilöstöä ja tiloja koskevista lisäresursseista.