Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurilehti Porvoon Kipinälle Vuoden valonkantaja -palkinto

Kulttuurilehti Porvoon Kipinä on Perttu Häkkisen säätiön Vuoden valonkantaja 2022.

Säätiö toteaa tiedotteessaan kirjailija Aki Cederbergin päätoimittaman ja Jon Hällströmin Salakirjat-kustantamon julkaiseman Porvoon Kipinä -lehden olevan elävä esimerkki esoteriasta, joka on kiinnostanut suomalaisia taiteilijoita läpi kotimaisen taiteen historian. Jo yli sata vuotta sitten taidemaalarit Akseli Gallen-Kallelasta Pekka Haloseen etsivät elämän viisautta salatieteistä, eikä kulttuuri-ihmisten kiinnostus esoteriaa kohtaa ole kadonnut mihinkään. Porvoon Kipinä -lehti kulkee samoilla jalanjäljillä.

Vuonna 2021 toimintansa aloittaneen Porvoon Kipinän ensimmäisiä numeroita on ollut tekemässä muun muassa muusikoita (A.W. Yrjänä ja Kauko Röyhkä), kirjailijoita (Viljami Puustinen ja Hippo Taatila), valokuvaaja (Rikhard Larvanto) sekä muita taiteen ja kulttuurin parissa vaikuttavia ihmisiä.

Lehti käsittelee aihepiirejä, jotka saavat harvemmin palstatilaa valtakunnan mediassa: ensimmäisessä numerossa kirjoitettiin muun muassa suomalaisista alkemisteista, runonlausuja Larin Paraskesta ja jatulintarhoista.

Perttu Häkkisen säätiön tiedotteessa todetaan säätiön arvostavan Porvoon kipinän ennakkoluulottomuutta omaperäisten aihevalintojen ja toimintatapojen suhteen.

– Lehden julkaiseminen pelkästään paperisena on sosiaalisen median aikakaudella kulttuurityötä, jonka tekemisen motivaatio mitataan muilla suureilla kuin rahalla. Pieteetillä toimitettu ja kuvitettu Porvoon kipinä tarjoaa lukijoille sellaista mielihyvää, jota sirpaleinen some-maailma ei pysty antamaan käyttäjälle, tiedotteessa sanotaan.

Perttu Häkkisen säätiö jakaa vuotuisen Valonkantaja-palkinnon merkittävää työtä alakulttuureiden parissa tehneelle ihmiselle tai ihmisille. Viime vuonna palkinnon sai kulttuurikeskus Loukon primus motor ja #punkstoo-liikkeeseen vaikuttanut Hanna Räty.

Aiemmin Valonkantaja-palkinnon ovat saaneet radiotoimittaja Jukka Mikkola (2020) ja Terveet kädet -yhtyeen laulaja Veli-Matti “Läjä” Äijälä (2019).