Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urban Agenda -verkosto tekee matkailusta kestävämpää – Pohjoismaiden kaupungeista vain Porvoo pääsi mukaan

Jatkossa matkailusta tehdään Porvoossa kestävämpää yhteistyössä muun muassa Venetsian kanssa.

Porvoo on hyväksytty ainoana suomalaisena kaupunkina jäseneksi Euroopan Unionin kestävän matkailun Urban Agenda -verkostoon. Verkostossa kehitetään innovatiivisia ratkaisuja urbaaneihin haasteisiin ja edistetään yhteistyötä jäsenvaltioiden, kaupunkien ja Euroopan komission sekä muiden sidosryhmien välillä.

– Hakemuksemme hyväkysyminen verkostoon on valtava ilonaihe ja avaa meille mahdollisuuden kestävän matkailun kehittämiseen ja vertaiskeskusteluun eurooppalaisella tasolla, iloitsee Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen kaupungin tiedotteessa.

– Matkailun elpyessä ja kansainvälisen matkailun kasvaessa myös Porvoossa kohdataan sekä matkailun tuomia positiivisia vaikutuksia että haasteita, Myllynen jatkaa.

EU Urban Agenda eli niin sanottu kaupunkiagenda perustuu Amsterdamin julkilausumaan. Vuonna 2016 kirjoitetussa lausumassa esitetään pyrkimyksiä kaupunkiympäristön kestävyyteen huomioimalla muun muassa julkinen liikenne, esteettömyys ja ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Kestävän matkailun kumppanuusverkostossa keskitytään matkailuun kaupunkien kestävän kehityksen keskeisenä osana. Kestävä matkailu edellyttää tasapainoa taloudellisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja ympäristön kestävyyden välillä. Kumppanuusverkoston työssä käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa luonnon ja kulttuuriympäristön kunnioittaminen, kohteiden ja yritysten sosioekonominen kehitys sekä matkailun kasvun vaikutukset kaupungeissa.

Porvoon lisäksi kaupungeista Urban Agenda -verkostoon valittiin muun muassa Adrianmeren rannikolla Kroatiassa sijaitsevat Šibenik ja Zadar, Kreetan saaren pääkaupunki Iraklion sekä Italian Venetsia. Virosta mukana on Narva, mutta Pohjoismaista Porvoo on ainoa kumppanuusverkostoon valittu kaupunki.

Verkostossa on kaupunkien lisäksi mukana myös muita tahoja, muun muassa Viron talous- ja viestintäministeriö.

– Verkostokumppaneidemme kanssa pääsemme vaihtamaan ajatuksia kestävän matkailun näkökulmista ja kuulemaan hyvistä käytänteistä eri puolilta Eurooppaa, Myllynen toteaa.

Porvoon osalta työ verkostossa käynnistyy loppuvuoden 2022 aikana. Työtä koordinoivat Galatin kaupunki Romaniassa sekä Genovan kaupunki Italiassa.