"Olemme lämpimällä alalla, Porvoossa juuri toimintansa aloittaneen HirsiVeljet Oy:n yrittäjäveljekset Yrjö ja Lars Huhta kuvaavat.
Yritys edustaa Tulikiven takkoja ja kiukaita, PolarHousen lämpöhirsihuviloita ja omakotitaloja sekä Teuvan Mökki- ja Sorvituotteen hirsimökkejä ja -huviloita, saunoja, aittoja ja varastoja.
– Kaikki tukevat toisiaan, yrittäjäsuvussa kasvaneet Huhdat sanovat.
He uskovat, että Itä-Uusimaa pitkine rantaviivoineen luo hyvät edellytykset rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvään yrittäjätoimintaan, joka perustuu joustavaan asiakaspalveluun kotikäyntejä myöten ja yksilölliseen suunnittelupalveluun.
Mielenkiintoisia mahdollisuuksia avaa myös vuonna 2024 uudistuva rakennuslaki, jonka myötä alle 30-neliöiset rakennukset saisi pystyttää ilman rakentamislupaa.
Tulisijakauppaa ovat kuumentaneet ensin koronapandemian synnyttämä kotoilu- ja mökkeilybuumi ja sen jälkeen Ukrainan sodan esiin nostamat energia- ja huoltovarmuushuolet.
HirsiVeljien avajaisissa vierailleen maailman suurimman varaavien tulisijojen valmistajan Tulikiven myyntijohtaja Markku Prättälä kertoo, että yhtiöllä on nyt hieman vaikeuksia vastata kysyntään, sillä osa takkojen osista tulee alihankkijoilta.
– Joidenkin tulisijojen toimitukset ajoittuvat toukokuulle, mutta joitakin malleja saa vuoden alun toimituksiinkin.
Kysyntäpiikki ei johdu pelkästään Suomesta, sillä 55 prosenttia Tulikiven tuotannosta menee myyntiin.

Tulisija- ja savupiippuyhdistys ry:n mukaan Suomessa on pari miljoonaa nuohottavaa takkaa ja leivinuunia. Markku Prättälä arvioi uusien tulisijojen markkinaksi noin 20 000 kappaletta vuodessa. Vaikka kauppa käy nyt hyvin, parhaiden vuosien noin 60 000 kappaleen myyntiin on paljon matkaa.
Naantalin asuntomessuilla näkyi uusia taloja, joissa ei ollut lainkaan savupiippuja.
Uusien takkojen markkinasta alle puolet on vanhojen korvaamista, sillä moni haluaa päivittää vanhan avotakan nykyaikaan. Tulikivi vauhditti tätä tarjoamalla kaupan päälle vanhan takan purkua ja poisvientiä, mutta noin 5 000 euron arvoinen kampanjaetu on nyt tauolla.
– Uuden varaavan takan keskimääräinen hinta asennettuna on noin 4 500 euroa, mutta kymppitonnin takka on aika tavanomainen hankinta, Prättälä kertoo.
Päivän sana on nimenomaan varaava takka, jossa suhteellisen lyhyellä polttamisella saa tuvan lämpöä 1–2 vuorokaudeksi. Kevyet teräksiset lähinnä sisustuselementteinä toimivat tulisijat eivät nyt oikein kelpaa kuluttajille. Myös kiertoilmatakat ovat jääneet varaavien takkojen jalkoihin.
Tulikiven asiakastutkimuksen mukaan ihmiset haluavat mahdollisimman kompakteja takkoja, joissa on mahdollisimman suuri luukku. Jonkinlaiseksi hitiksi ovat tulleet ruoanlaittotakat.
Tulikivi esitteli vuodenvaihteessa keraamisten takkojen malliston, jossa 80 prosenttia runkomateriaalista on keramiikkateollisuuden sivuvirtaa eli murskattua keramiikkaa. Esimerkiksi kaikkien yhtiön tuotteissa käytettyjen pintalaattojen leikkuujäte murskataan rungoissa käytettäväksi.
Toinen ajan trendi on tulisijojen päästöjen vähentäminen. Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen mukaan nykyaikainen tulisija tuottaa puolet vähemmän hiukkaspäästöjä kuin vanha.