Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi kerrostaloa myytävänä 5,2 miljoonalla eurolla – Kevätkummun Lohentie 13 ei enää palvele alkuperäistä tarkoitustaan opiskelija-asuntolana

Porvoosta olisi nyt mahdollisuus ostaa hyväkuntoinen kerrostaloasunto runsaalla tuhannella eurolla per neliö – edellyttäen, että ostaa kaksi kerrostaloa kerralla ja on valmis odottamaan muutaman vuoden, ennen kuin sijoitukselle saa kunnollista tuottoa.

Kevätkumpu kolmosessa Lohentie 13:ssa on myynnissä kaksi kerrostaloa, jotka toimivat pääasiassa opiskelijoiden vuokra-asuntoina. Talot ovat valmistuneet vuosina 1980–1981, ja asunnot on remontoitu vuosina 2017–2018.

Soluasuntotyyppisiä huoneistoja on 80, ja ne ovat 46,5-neliöisiä kaksioita ja 65,5-neliöisiä kolmioita. Lisäksi yhtiössä on kaksi liikehuoneistoa, kerhohuone ja toimistotila.

Velaton hintapyyntö on 5,2 miljoonaa euroa eli asuntoneliötä kohti laskettuna noin 1 161 euroa.

Porvoossa on myyty viime vuosina useita kerrostaloja asuntosijoittajille, jotka useimmiten myyvät asunnot eteenpäin jollain aikavälillä. Joskus asuntoja pidetään edelleen vuokralla, mutta vuokria korotetaan.

Lohentie 13:ssa jonkinlainen hidaste ovat Ara-rajoitukset. Kohteen voi myydä vain yhtenä kokonaisuutena eli kaikki asunnot yhdellä kaupalla vuokrauskäyttöön. Ara-rajoitukset ovat voimassa 16.1.2025 ja 17.12.2025 asti.

Kiinnostuneita ostajia on ollut.

Timo Parttimaa, Huoneistokeskus

Vuokranmääritykseen liittyvät aravarajoitukset ovat päättyneet, mutta voimassa olevat rajoitukset koskevat kohteiden käyttöä ja luovutusta.

Jos asuntoihin ei löydy niiden kohderyhmään kuuluvia asukkaita eli opiskelijoita, asuntoja voidaan vuokrata myös muille. Kyseessä on niin sanotusta rajatusta hakumenettelystä siirtyminen julkiseen ja yleiseen hakumenettelyyn.

Lisäksi asuinrakennukset sijaitsevat Porvoon kaupungin vuokratontilla ja tontin vuokrasopimuksessa on määritelty, että rakennusten on oltava opiskelija-asuntokäytössä. Vuokrasopimus on voimassa kesäkuun 2029 loppuun, joten ainakin siihen saakka Lohentiellä on oltava tarjolla opiskelija-asuntoja.

Kohdetta myyvän Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä Timo Parttimaa kertoo, että kiinnostuneita on ollut.

– Mutta tontin vuokrasopimuksen määräysten ja eräiden muiden syiden vuoksi asiassa ei ole vielä päästy eteenpäin.

Lohentie 13:n kiinteistöt omistavat kiinteistöyhtiön kautta Borgå Folkademi, Haaga-Helian ammattikorkeakoulun Porvoon toimipisteen opiskelijayhdistys HePo ry ja Porvoon kaupunki.

Syy myyntiin on, ettei talo enää palvele tehokkaasti siinä tarkoituksessa, johon se rakennettiin, eli opiskelija-asuntolana. Talossa asuu myös muita vuokralaisia.

Yhtiön isännöitsijä Nina Ambrusin OP Isännöinti Itä-Uusimaasta sanoo, että opiskelijoiden asumiselleen asettamat vaatimukset ovat muuttuneet. Niitä on myös aiempaa helpompi toteuttaa, sillä vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut Porvoossa. Soluasunnot eivät enää kiinnosta.

– Opiskelijoilla on aiempaa enemmän rahaa käytössään. He haluavat asua palvelujen äärellä keskustassa, jossa koulukin on joen länsipuolella. Julkinen liikenne Kevätkummusta ei palvele parhaalla mahdollisella tavalla.

Ambrusin toteaa, että opiskelijataloissa käyttöaste vaihtelee tyypillisesti paljonkin ja elää luontaisesti.

– Välillä on täydempää, välillä tyhjempää. Opiskelijoilla loppuu kursseja eri aikoina, osa valmistuu toukokuussa ja osa joulukuussa. Kesäisin on aina hiljaiseloa, kun valmistuneet opiskelijat lähtevät ennen kuin uudet tulevat. Taloissa asuu aika paljon vaihto-opiskelijoita, jotka vaihtuvat kaksi kertaa vuodessa.