Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon uimahallin aaltoaltaaseen hukkuneen lapsen tapaus käräjillä – syyttäjä vaatii iltapäiväkerhon ohjaajille sakkoja

Porvoon uimahalliturman oikeuskäsittely alkoi torstaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Erikoissyyttäjä Heidi Nummela ja aluesyyttäjä Maren Salvesen vaativat kahdelle iltapäiväkerhon ensisijaisessa valvontavastuussa olevalle ohjaajalle sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta. Molemmat vastaajat myöntävät olleensa valvontavastuussa, mutta kiistävät syyllistyneensä kuolemantuottamukseen.

Liikunnallisen iltapäiväkerhon toimintaan osallistunut 7-vuotias poika hukkui Porvoon uimahallissa marraskuussa 2020.

Iltapäiväkerhon ohjaajille syytteet kuolemantuottamuksesta – Porvoon uimahallin henkilökunta ei joudu käräjille 7-vuotiaan hukkumisesta

Kerhon uintiryhmässä oli 10 lasta, joista osa oli aaltoaltaassa. 7-vuotias sen sijaan meni veljensä ja kaverinsa kanssa matalaan kahluualtaaseen, josta oli kuitenkin hetken päästä siirtynyt valvojien huomaamatta aaltoaltaaseen, ja kahlannut syvemmälle. Hän oli kulkenut sekä uimahallin uimavalvojien valvontakopin, että iltapäiväkerhon ohjaajien ohi.

Ohjaajat korostivat, että sääntöjen mukaan lasten tuli aina ilmoittautua heillle siirtyessään altaasta toiseen tai muihin uimahallin tiloihin. Nyt näin ei tapahtunut.

Poika oli pitänyt aaltoaltaassa kiinni köydestä, jonka jälkeen allas syvenee, mutta jostain syystä hänen otteensa oli livennyt.

Valvontakameratallenteen mukaan tapahtumien kulku on riidaton. Poika ehti olla aaltoaltaassa seitsemän ja puoli minuuttia, ennen kuin hänen katoamisensa huomattiin. Veden alla hän ehti olla neljä ja puoli minuuttia.

Kuolemantuottamuksesta syytetyt ohjaajat kiistävät laiminlyöneensä vastuutaan valvoa lasten liikkumista uimahallissa. He olivat sijoittuneet aaltoaltaan päähän paikkaan, josta näkee mahdollisimman laajalle alueelle. He myös kiistävät hukkuneen pojan olleen täysin uimataidoton, vaan korostavat hänen taitojensa kehittyneen iltapäiväkerhossa niin, että hän pystyi uimaan muutamia, ehkä viidestä kymmeneen metriä. Ryhmä kävi uimassa säännöllisesti viikoittain.

Tapahtumiin kuitenkin vaikutti onneton sattuma. Erään toisen lapsen isä oli tullut keskustelemaan ohjaajien kanssa iltapäiväkerhoon liittyvistä asioista. Lisäksi useat lapset olivat vaatineet samaan aikaan ohjaajien huomiota. 7-vuotias siirtyi altaasta toiseen juuri tällä hetkellä.

Iltapäiväkerhon ohjaajat vetoavatkin siihen, että kyse oli tapaturmasta, eikä rangaistavasta huolimattomuudesta.

– Kyse on tapahtumasta, joka voidaan varmasti määritellä todella ikäväksi onnettomuudeksi. Meidän on pitänyt arvioida lainsäätäjän asettama rikosoikeudellinen vastuu. Kuolemantuottamus on hyvin lievälläkin huolimattomuudella rangaistavaa, syyttäjä Heidi Nummela totesi puheenvuorossaan.

Nummela jatkoi, että tapauksessa ei ole sellaisia elementtejä, joka tekisi laiminlyönnistä itsessään tahallista. Huolimattomuudella ei kuitenkaan Nummelan mukaan ole alarajaa.

– Vain ennalta-arvaamaton äkillinen onnettomuus voisi vapauttaa valvontavastuusta. Meidän käsityksemme mukaan valvontavastuun pitää olla jatkuvaa. Ei ole ennalta-arvaamatonta, että joku tulee keskustelemaan, vaan se on normaalia, Nummela sanoo.

–On ymmärrettävää, että kaikkea ei voi huomata, mutta tilanne oli sellainen, jossa valvontavastuu oli korostunut, Nummela jatkaa ja viittaa pojan uimataidottomuuteen.

7-vuotias oli valvomatta 7–8 minuuttia, minkä jälkeen toinen ohjaajista lähti kiertämään allasta, havaitsi pojan poistuneen kahluualtaasta ja ryhtyi välittömästi etsimään häntä. Poika löytyi altaan pohjalta, josta ohjaaja nosti hänet ja aloitti elvytyksen. Uimahallin uimavalvoja ilmoitti tapahtuneesta hätäkeskukseen. Lopulta elvytys lopetettiin tuloksettomana.

Uimahallin uinninvalvojien syyttämättäjättämispäätös tehtiin jo joulukuussa 2021, sillä syyttäjien mukaan vuorossa olevien valvojien ei ole mahdollista valvoa jokaista lasta uimahallissa ilman erityistä syytä, kun hallissa voi olla satoja ihmisiä. Heidän menettelyään, ammattitaitoaan ja vastuitaan selvitettiin tutkinnan aikana perusteellisesti.

Liikunnallinen iltapäiväkerho on toiminut Porvoossa vuodesta 2008. Toimintaa on neljässä eri paikassa ja se piirissä on 115–140 lasta. Uimatoimintaa on järjestetty vapaaehtoisena lisätoimintana alusta asti.

Juttua korjattu 2.12. kello 11.44: Hätäkeskukseen soitti uimahallin uimavalvoja, ei asiakas.