Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Adressissa on satoja nimiä – Gammelbackassa ei hyväksytä muiden asukasryhmien paitsi koululaisten unohtamista, kun seiniä puretaan ja uusia rakennetaan

Gammelbackassa kerätään nimiä adressiin kaupunginosan palveluiden säilymisen puolesta.

– Addressissa on nyt 269 nimeä. Suurin osa nimistä on paperisilla kaavakkeilla. Lyhyessä ajassa saimme näin paljon kokoon. Porukkaa on ollut suunnilleen parikymmentä henkeä tätä puuhaamassa, kertoo adressiin aloittanut Mirja Suhonen.

Adressi on tarkoitus lähettää kaupunginhallitusryhmän vetäjille ja valtuustoryhmille, ja luovuttaa valtuustolle ennen 14. joulukuuta kokousta.

Allekirjoittajat eivät hyväksy sitä, että Gammelbackan alueen kouluhanke on eriytetty omaksi toiminnokseen. Kaikki muu on unohdettu.

Allekirjoittaneet vaativat kaupunkia selvittämään pikaisesti hyvinvointialueen kanssa kolmannen ja neljännen sektorin kaikki tarpeet, kuten kaupunki tänä vuonna aiemmin linjasi. Se tarkoittaa rakennuksissa eri yhdistyksillä, kansalaisjärjestöillä, ruokajakelulla ja kursseilla olevaa toimintaa, jonka jatkuminen on turvattava keskeytyksettä riippumatta siitä mitä puretaan ja rakennetaan. Siinä on allekirjoittajien mukaan kyse tarpeiden tunnistamisesta, joita on Gammelbackan, Hamarin, Eestinmäen ja laajemmankin lähiseudun asukkailla.

Kaupunki julkisti syyskuussa FCG:n tarveselvityksen, jossa ei ole huomioitu mitään muuta kuin koulu ja osa monitoimitalon toiminnoista. Monitoimitalo on pudotettu suunnitelmista kaupunginjohtajan budjettiesityksestä, samoin liikekeskuksessa olevat hyvinvointipalvelut. Nyt on unohdettu kaikki muut paitsi kouluikäiset, myös nykyisissä tiloissa toimivat mikroyrittäjät.

Jos monitoimitalo ja liikekeskus joudutaan purkamaan huonon kunnon vuoksi, mistä ei ole kuntotutkimusta, asukkaiden mukaan on uudisrakennuksen mitoituksessa huomioitava kolmannen ja neljännen sektorin asukkaiden omaehtoisen toiminnan tilatarve nykyisessä laajuudessa.

Se tarkoittaa esimerkiksi, että korttelikeittiötä ja ruokajakelua varten toteutetaan valmistuskeittiö. Kirjaston tilatarvekin on jätetty huomioimatta, samoin Kertsin eli nuorisotilan ja perheiden yhteisöllisten tukitoimintojen tilat.

Tarvesuunnitelma valmistui syyskuussa, jolloin kaupungin viranhaltijajohto pudotti hankkeesta pois kaikki muut asukasryhmät paitsi oppilaat. Kouluhankkeen 2023–2027 hankesuunnittelu alkaa ensi vuonna.