Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etkö pysty maksamaan sähkölaskua? Toimi näin – "Olemme varautuneet, että tänä talvena maksujärjestelyjen tarve kasvaa"

Kun sähkön hinta nousee, sähkölasku voi ylittää kipurajan. Kuluttajat pyytävätkin nyt sähkölaskuilleen maksuaikaa jonkin verran tavanomaista enemmän, sähköyhtiöt kertovat.

– Luvut ovat nyt hyvin lähellä koronavuoden tasoa, kertoo viestintäjohtaja Vilma Wiitakorpi Björkman Heleniltä.

Hänen mukaansa maksupäivän muutospyyntöjä tulee tasaiseen tahtiin, keskimäärin 1 600 laskulle kuukaudessa. Kaikkiaan Helen lähettää keskimäärin 380 000 laskua kuukaudessa.

Myös Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho kertoo, että asiakkaat ovat pyytäneet maksusuunnitelmia tänä vuonna aiempaa enemmän.

Vattenfallilla sähkön hinnannousu sen sijaan ei ole vielä näkynyt maksujärjestelypyynnöissä vaan niitä tulee muutamia tuhansia vuodessa.

Tiesitkö? Omaa sähkönkulutusta kannattaa ajoittaa halvemmille tunneille, vaikkei ostaisi pörssisähköä

"Maksimihinta voisi olla 4 euroa kilowattitunnilta" – Näistä merkeistä tiedät, uhkaako sähköpula

– Tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen ja olemme varautuneet siihen, että tänä talvena maksujärjestelyjen tarve kasvaa, sanoo liiketoimintajohtaja Taija Sjöblom.

Sähköyhtiöiden vastaukset on saatu sähköpostikyselyllä, joka lähetettiin viidelle sähköyhtiölle. Vastaus tuli Fortumilta, Heleniltä ja Vattenfallilta.

Jos sähkölaskua ei pysty maksamaan, on sähköyhtiöiden mukaan tärkeää olla laskuttajaan yhteydessä ennen eräpäivää..

– Pääasiassa maksuaikaa myönnetään, jos lasku ei ole erääntynyt, eikä asiakkaalla ole muita laskuja erääntyneinä, Fortumin Tuomas Yrttiaho kertoo.

Tämänhetkisessä tilanteessa voimme kuitenkin tapauskohtaisesti sopia myös pitemmästä maksuajasta.

Taija Sjöblom, Vattenfall

Myös Vattenfallilla ja Helenillä maksujärjestelyn ehtona on se, ettei asiakkaalla ole vanhoja laskuja maksamatta.

Yrttiahon mukaan esimerkiksi luottotiedot eivät vaikuta siihen, tuleeko maksuaikaa vai ei.

Jos maksujärjestelystä ei ole sopinut ennen laskun eräpäivää, kannattaa Vattenfallin Taija Sjöblomin mukaan kuitenkin olla yhteydessä asiakaspalveluun.

Kiinteä hinta jopa 47 senttiä kilowattitunnilta – Fortum nostaa sähkön hintoja

Helpotus tuhansille perheille? – Sähköpula uhkaa Suomea, mutta näistä kahdesta jouluperinteestä ei tarvitsekaan luopua

Kaikki kolme sähköyhtiötä kertovat, että ne suostuvat tarvittaessa siirtämään laskun eräpäivää.

Helenillä asiakas voi saada laskun eräpäivää siirrettyä korkeintaan 35 vuorokautta, Fortumilla 30 ja Vattenfallilla 21. Jos eräpäivää siirtää Vattenfallin Oma energia -palvelussa, korkeintaan 14 vuorokauden siirto on kuluton.

Myös laskun jakaminen useampaan erään onnistuu kaikissa kolmessa sähköyhtiössä. Vastausten perusteella jakaminen onnistuu noin kolmeen erään, joskin maksujärjestelyt ovat tapauskohtaisia.

Helenillä on tarjolla kaikille asiakkaille mahdollisuus maksukortin maksuaikajoustoon. Lisäksi on käytössä tapauskohtainen maksuaikajousto.

– Maksuaikajousto talvikaudella on tarkoitettu asiakkaille, joilla on toistaiseksi voimassa oleva tai pörssisidonnainen hinnasto, myyntisopimus tai kokonaistoimitussopimus, kertoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelun johtaja Anu-Elina Hintsa.

Hänen mukaansa Helenin asiakkaista reilusti yli puolella on määräaikainen, kiinteähintainen sopimus.

Pääsääntöisesti Helenin laskun voi maksaa korkeintaan kolmessa erässä kolmen kuukauden aikana.

Helen myös kannustaa asiakkaitaan energian säästämiseen.

Kallis sähkö voi lisätä palohälytysten määrää Helsingissä – "Tiedän tapauksia, joissa kiukaalla on lämmitetty myös taloa"

– Datastamme tehtyjen analyysien perusteella pörssisähköön siirtyneet asiakkaat ovat tänä vuonna vähentäneet kulutustaan 15 prosenttia. Tämän lisäksi he ovat pystyneet saavuttamaan keskiarvomarkkinaa alemman hinnan ajoittamalla kulutustaan halvempiin hetkiin (10 prosenttia alempi hinta kuin markkinan keskihinta). Näin he ovat saaneet hyötyä kahta kautta.

Fortumin Tuomas Yrttiaho kertoo, että maksu voidaan mukaan jakaa tyypillisesti kahteen tai kolmeen osaan. Maksuajat ovat yleensä ennemmin viikkoja kuin kuukausia.

– Tarjoamme sähkösopimuksiin myös Maksujousto-lisäpalvelua, jolla saa joustoa maksujen suorittamiseen. Palvelu sopii esimerkiksi sähkölämmittäjälle, jonka sähkönkulutus on talven lämmityskaudella kesää korkeampi. Maksujouston avulla kustannukset voi jakaa koko vuodelle tasaisemmin. Tulot ovat useimmilla kuluttajilla yleensä kuukausittain samansuuruiset, jolloin 12 kertaa vuodessa laskutettava tasasuuruisempi sähkölasku on kätevä.

Tämän verran tiedonsiirto vie sähköä, kun katsot Netflixiä – Uusi tutkimus selvitti tiedonsiirron energiankulutuksen

Vattenfallilla lasku voidaan joissakin tapauksissa jakaa useampaankin kuin kolmeen erään, Taija Sjöblom kertoo.

– Mikäli lasku jaetaan useampaan erään, erääntyvät maksut aina kerran kuukaudessa. Keskimääräinen maksuaika näissä tapauksissa on 3 kuukautta. Tämänhetkisessä tilanteessa voimme kuitenkin tapauskohtaisesti sopia myös pitemmästä maksuajasta.

Maksuaikaa on Sjöblomin mukaan tyypillisesti pyydetty etupäässä pienehköille, alle 200 euron sähkölaskuille. Nyt Vattenfallilla kuitenkin odotetaan pyyntöjä alkavan tulla myös suuremmille laskuille.

Fortumilla pyyntöjä on tullut sekä suuremmille että pienemmille summille. Helen ei kerro, minkä suuruisille laskuille maksuaikaa tyypillisesti haetaan.

Älä käytä lämmintä vettä sähkökatkon aikana! – "Seuraukset voivat olla hengenvaarallisia"

Sähkön hinta pakotti taiteilijan luopumaan varastotiloistaan – Valtava määrä teoksia huutokaupataan Vantaalla