Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kärki on sekä terävä että laaja" – Kymmenen Runeberg-palkintoehdokkaan joukossa myös Finlandia-palkittu romaani

Vuoden 2023 kirjallisuuden Runeberg-palkinnon ehdokasteokset on valittu. Kirjoja ja kirjailijoita juhlistetaan juuri Porvoon Runebergin kodissa alkaneessa tilaisuudessa.

Katso tästä tallenne Runebergin kodista

Kymmenen ehdokkaan listalla on neljä romaania, kolme novellikokoelmaa ja kolme runoteosta.

Ehdokasromaaneista Iida Rauman Hävitys ja Marja Kyllösen Vainajaiset olivat myös ehdolla Finlandia-palkinnon saajiksi ja Hävitys tuon palkinnon juuri voitti. Finlandia-voittajista Runeberg-palkintoehdokkaana on viimeksi ollut Olli Jalosen Taivaanpallo 2019.

Muut ehdokasromaanit ovat Joel Haahtelan Jaakobin portaat ja Tiina Lehikoisen Punelma.

Lyhytproosalla ehdokaslistalle ovat päässeet Loviisan Pernajassa asuva Johanna Holmström, konkarikirjailija Johan Bargum ja esikoiskokoelmansa julkaissut Päivi Liski.

Vuoden 2022 parhaiden runokokoelmien tekijöiksi raati on valinnut Silja Järventaustan, Miira Luhtavaaran ja Ulrika Nielsenin.

Ehdokasteokset on valinnut kolmihenkinen kirjallisuudenalan ammattilaisraati, johon kuuluivat tänä vuonna kirjailija, taiteilijaprofessori Helena Sinervo, kriitikko Teemu Korpijärvi ja pohjoismaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Kaneli Kabrell. Raati valitsi palkintoehdokkaat noin 240 teoksen joukosta.

– Laadukkaita ja huomiota ansaitsevia on monin verroin enemmän kuin ehdokaspaikkoja. Voimme iloisesti suitsuttaa kirjallisuutemme korkeaa tasoa ja sanoa, että sen kärki on sekä terävä että laaja, taidokas ja uutta etsivä, monipuolinen, kekseliäs ja omintakeinen, valitsijaraati toteaa.

Runeberg-palkinto on avoin kaikille suomalaisille kaunokirjallisille teoksille. Se on jaettu tähän mennessä 36 kertaa ja voittajateoksiksi on noussut romaanien lisäksi novelli- ja runokokoelmia.

Runeberg-palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkintosumma on 20 000 euroa, jonka maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki.

Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands svenska författareförening. Palkittavan teoksen valitsee kahdessa vaiheessa kaksi erillistä raatia.

Nyt julkistettujen ehdokkaiden joukosta Runeberg-palkinnon voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati. Sen muodostavat kirjailija Johanna Hulkko, kriitikko Vesa Rantama ja kirjallisuustoimittaja Camilla Lindberg. Runeberg-palkinnon voittaja julkistaan Runebergin päivänä 5.2.2023.