Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pataruokiin tai keittoihin makoisa lisä! – Hyödynnä rasvat ruoanlaitossa tai laita sekajätteisiin, mutta älä kippaa niitä viemäriin

Kinkun paistamisesta ja muusta ruuanlaitosta syntyy näinä aikoina rasvajätettä. Viemäriin joutuessaan rasva voi aiheuttaa tukoksia viemäriputkissa. Rasvat kannattaakin lajitella oikein, jotta niistä saadaan ravinteet ja energia talteen.

Putkiston seinämiin kertyvä rasva on yleinen syy kotien viemäritukoksiin. Kun viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivoista, pesualtaista ja pytystä lattioille.

Kinkunpaistorasva kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi paistorasvana. Kinkunpaistolientä voi käyttää myös joulukinkun kastikkeeseen tai pakastaa pieninä kuutioina myöhempää käyttöä varten. Yli jäänyt paistorasva tai muu ruuanlaitossa syntyvä rasva ei kuulu viemäriin vaan roskikseen.

- Jos et käytä paistorasvaa ruoanlaitossa, laita hyytynyt rasva biojätteeseen tai kompostiin. Jos rasvaa ei malta hyydyttää tai biojätekeräystä ei ole, laita nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajätteeseen, ohjeistaa HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Tanner.

Ruokajäte ei myöskään kuulu viemäriin, koska se on rotille oivaa ruokaa. Lajittele ruoantähteet ja muu maatuva keittiöjäte kompostiin tai biojätteeseen.