Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Runeberg-palkintoehdokas Iida Rauma kirjoittaa sorretun lapsen kärsimyksen näkyväksi

Hävitys: tapauskertomus on paitsi taideteos, myös yhteiskunnallinen ja poliittinen puheenvuoro.

Iida Rauman kolmas romaani Hävitys: tapauskertomus voitti tänä syksynä kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ja on myös asetettu Runeberg-palkintoehdokkaaksi. Kirjailija kirjoitti teosta päätoimisesti kuuden vuoden ajan.

– Se on myös kirja, jonka olen aina halunnut kirjoittaa, mutta aikaisemmin en siihen vielä pystynyt, Rauma kertoo.

Romaanin päähenkilö on kouluväkivallan uhriksi päätynyt A, joka työskentelee peruskoulussa historian opettajana. Hän palaa kouluvuosiensa muistoihin yhdessä kohtalotoverinsa kirjailija Iran kanssa. Hävitys on vahva fyysinen kuvaus piinatuista lapsista, joiden kokemukset kestävät vertailun väkivaltaisesti syrjittyihin kansanryhmiin.

– Jos aikuinen joutuu vaikka työpaikallaan väkivallan uhriksi, alkaa rikosoikeudellinen prosessi. 1990-luvun Suomessa koulukiusatun lapsen, rikoksen uhrin, käskettiin reipastua tai selvittää muuten itse asia jotenkin, Rauma toteaa.

Kaikki teot, joiden kohteeksi A kirjassa joutuu, ovat Iida Rauman itse kokemia. Hän on kuitenkin tehnyt muista henkilöistä täysin fiktiivisiä.

– En halunnut, että kukaan pääsisi sanomaan, että kirjailija nyt liioittelee.

Hävitys on siis paitsi taideteos, myös yhteiskunnallinen ja poliittinen kirja.

– Yritän sanoa kaunokirjallisuuden keinoin lapsiin kohdistuvasta sorrosta sen, mikä on muuten hirveän vaikea pukea sanoiksi.

Rauma myöntää, ettei esimerkiksi kouluväkivaltaa voi tänä päivänä enää piilottaa kuten 1990-luvulla.

– Nykyään aiheesta voi nousta jo isoja lehtiotsikoita, jos tapaus on ollut erityisen törkeä.

Hävitykseen sommiteltu 1990-luvun varsinaissuomalainen musiikkiluokka on opettaja Anna-Maijan ja hänen lemmikkioppilaidensa tarinoissa ryhmähengeltään mahtava. A ja Ira olivat ne kaksi, jotka olivat luokalle tärkeitä siksi, että heille sai sanoa tai tehdä häijysti tai kokonaan sulkea ulkopuolelle. Iida Rauman mukaan paineen tai stressin alla ryhmät usein etsivät keskuudestaan ne, joihin paha olo kohdistetaan.

Hävityksen ainoa miellyttävä hahmo on A:n kollega, vanhempi historian opettaja Nordin, joka tietää kaiken Turun kaupunkia kohdanneista tuhoista. Turku on itseasiassa myös yksi kirjan päähenkilöistä.

– Turku on analogia A:n tapaukselle. Molemmat ovat kärsineet vallanhalusta ja tylsämielisyydestä ja menettäneet paljon kaunista ja ihanaa.

Kouluväkivallan ohella Rauma kantaa suurta huolta lasten lukutaidon heikkenemisestä. Hän nosti asian esiin jo Finlandia-palkintopuheessaan.

– Jos meillä on yhdeksän vuotta kestävän peruskoulun jälkeen koko ajan enemmän nuoria, jotka eivät osaa kunnolla lukea, niin kouluhan on ollut heille vain säilytyspaikka. Kaunokirjallisuuden lukemisesta viis, mutta tämä lisää yhteiskunnallista eriarvoistumista ja voi uhata demokratiaa, Rauma arvioi.

Kirjailija toivoo, että hänen puheenvuoroillaan voisi olla jotain vaikutusta siihen, että koulujen resursseja parannettaisiin ja lasten oppimisvaikeuksien korjaamiseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota.

Iida Rauma kirjoitti kuuden vuoden aikana käytännössä Hävityksen jokaisen lauseen uusiksi. Kerronta ja dialogi perustuvat pitkiin kappaleisiin ja virkkeisiin, joten on hyvin tärkeää, että rytmi on juuri oikea. Hän on edelleen kirjaan hyvin tyytyväinen ja sen saama huomio lämmittää. 5. helmikuuta nähdään, voittaako kirja myös toisen suuren suomalaisen kirjallisuuspalkinnon.

– Se tuntuisi todella hurjalta, en ajattele asiaa. Runeberg-ehdokkaiden joukossa on tosi monta hienoa kirjaa.

Kirjailija työskentelee jo seuraavan romaaninsa parissa. Hän on sen suhteen hyvin vaitonainen.

– Kuluu vuosia ennenkuin se on valmis.

Lue lisää: Runeberg-palkinnon finalistit ovat edustava otos kirjallisuuden koko kirjosta – valitsijaraadin Helena Sinervo lähettää vakavan viestin kustantajille

Lue lisää: Varjo-Runeberg -äänestys on avattu – Äänestä omaa suosikkiteostasi