Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | H-hetki lähenee

Muutaman päivän päästä tämä H-hetki lähenee. Eli 1.1.23 virallisesti aloittaa toimintansa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue. Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon, Pukkilan ja Sipoon sote- ja pela-palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle.

Sote-palvelut jatkuvat aluksi pääsääntöisesti samalla tavalla kuin nytkin. Hyvinvointialueen kaikille asukkaille ja asiakkaille lähetettiin kotiin tärkeä tiedote ”Tärkeää tietoa hyvinvointialueesta”. Toivottavasti tämä tiedote on tavoittanut jokaisen ja sen avulla palveluiden käyttäjät osaavat soittaa/hakeutua terveysasemille ja suun terveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon, silloin kuin hoitoa tarvitaan.

Vaikka vuodenvaihteessa hyvinvointialueen asukkaat/asiakkaat eivät paljon tule huomaamaan muutoksia palveluissa, tämä muuttumattomuus ei voi jatkua kovin kauan. Pikkuhiljaa kun kaikki henkilöstövalinnat on tehty ja eri lautakunnat aloittavat toimintansa, alkaa näkyä todellinen toiminnan ja palveluiden suunnittelu ja käyttöönotto. Ilman muutoksia, toimintatapojen ja prosessien kehittämistä ja palveluiden saatavuuden parantumista, ei koko sote-uudistus tule toimimaan.

Haasteet palveluiden saatavuudesta, henkilöstön riittävyydestä ja asiakasmäärän suuresta määrästä ovat vuoden 2023 alussa samat kuin mitkä ovat olleet jo vuosia. Rahat eivät tule riittämään jos toimitaan vanhoilla toimintamalleilla. Henkilöstöpulan vuoksi on aihetta kehittää työympäristöä siten, että se motivoi työntekijöitä innovatiiviisiksi.

Luotan että sote-uudistus tulee onnistumaan jos tehdään oikeita suunnitelmia ja päätöksiä. Meidän hyvinvointialueella on tehty parin vuoden ajan hyvää kehittämistyötä tämän sote-uudistuksen parissa. Meillä on jo ollut yhteisiä toimivia toimintamalleja, niitä on hyödynnettävä ja kehitettävä uusia toimivia malleja.

Toivon että tämä kehittämistyö jatkuu virkahenkilömuutoksista huolimatta ja että luottamushenkilöt jaksavat perehtyä näihin asioihin kunnolla ja siten osaavat tehdä oikeita päätöksiä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue, tarkastuslautakunnan jäsen, varavaltuutettu, sd., Porvoo