Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolaisen valokuvaajan näyttelyssä pääosassa ovat tavalliset naiset ilman filttereitä tai kuvankäsittelyä – alasti: "Naisten pitäisi olla hyväksyvämpiä itseään kohtaan"

Porvoolainen valokuvaaja Anette Sundström on työstänyt vuoden ajan maanantaina 2. tammikuuta Aatos Caféssa avautuvaa näyttelyään nimeltä No Filter.

Tai oikeastaan vielä vuosi sitten näyttelystä ei ollut tietoakaan. Mutta silloin kaikki oli alkanut.

– Julkaisin syntymäpäiväni tienoilla marraskuussa itsestäni alastonkuvan netissä. Olin suruissani siitä, miten paljon kohtasin perhekuvia ottaessani naisia, jotka vähättelivät itseään ja pitivät itseään jopa rumana. Minä näin heissä valtavasti rakkautta ja kauneutta, mutta he näkivät sen sijaan raskauskiloja ja kaksoisleukoja, tai ehkäpä ”vääränlaisen” nenän. Sitten tajusin, että olin itse ihan samanlainen, väheksyin ja peittelin tiettyjä puoliani, Sundström kertoo.

Alastonkuva oli Sundströmin keino ryhtyä työstämään omaa ajatteluaan ja hyväksymään itsensä juuri sellaisena kuin on.

– Päätin ottaa itsestäni alastonkuvan joka vuosi syntymäpäiväni jälkeen ja seurata ikääntymistäni. Toivon, että siitä tulee ajan myötä hauska kuvasarja.

Sundström sai kuvastaan valtavasti palautetta.

– Moni nainen otti yhteyttä ja pyysi itsestään samanlaista. Kuulin lukemattomia tarinoita siitä, kuinka he ovat painineet oman kehonkuvansa kanssa ja kuinka he halusivat työstää omaa käsitystä itsestään paremmaksi.

Usein sensuelleja, naisellisuutta korostavia boudoir-kuvia otetaan esimerkiksi lahjaksi miehelle. Anette Sundströmin lähtökohta oli aivan toinen.

– Nämä kuvat on otettu naisia itseään varten, täysin naisnäkökulmasta. Kuvaustilanne ja valmiin kuvan näkeminen on ollut monelle voimaannuttava kokemus.

Nämä kuvat on otettu naisia itseään varten, naisnäkökulmasta.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sundström pitää tärkeänä, että hänen boudoir-kuvissaan on aitoja, kaiken ikäisiä ja kokoisia naisia juuri sellaisina, kuin he ovat. Ajatus näyttelystä syntyi eräänä yönä, hetken mielijohteesta.

– Halusin tuoda esille tavallisia naisia vastapainoksi median antamalle naiskuvalle. Tavallisia, aitoja kehoja ilman filttereitä tai photoshoppausta. Tosi moni nuori nainen – etenkin nuori äiti – huomaa, miten oma keho muuttuu tosi paljon, eivätkä he ole olleet varautuneita siihen.

Sundström kertoo havahtuneensa ajattelemaan, että naiset eivät nykyisin näe toisiaan ilman vaatteita oikein missään. Ehkä uimahallin pukuhuoneessa tai uimarannalla. Sielläkin peitellään eri keinoin raskaus- tai leikkausarpia, makkaroita tai liian luisevaa kehoa.

– Ollaan hirveän varovaisia, moni välttelee menemästä vaikkapa yhteissaunaan, koska ei itse pidä omasta kehostaan tai jopa häpeää sitä. Monilla on mielessään kuva tietynlaista ihannevartalosta ja itseä verrataan siihen, koska oikeita, aitoja vartaloita ei näe missään!

Boudoir-kuviensa avulla Sundström haluaa näyttää, että jokainen ihminen on kaunis kaikkine arpineen, traumoineen ja muhkuroineen.

– Haluan näyttää myös pojille ja miehille, että vaatteiden alla on monenlaisia kehoja. Naisen ei tarvitse olla huippumalli ollakseen kaunis. Elämä ja sen mukanaan tuomat muutokset, traumatkin, saavat näkyä vartalossa, eikä niitä pitäisi joutua piilottelemaan.

Aatos Cafén näyttelyssä on esillä kolmisenkymmentä valokuvaa. Porvoolainen Eva Wahlström – nyrkkeilijän kaima – on kirjoittanut voimarunoja yhdeksään kuvaan.

– Ajattelin aluksi, että voisi olla vaikea löytää ihmisiä, jotka lähtisivät mukaan tähän projektiin – kuka haluaisi päätyä alasti kahvilan seinälle. Lupasin, että voin ottaa sellaisia kuvia, ettei henkilöä tunnista.

– Moni oli hermostunut, kun tuli kuvattavaksi. Tällainen tilanne oli niin uusi ja erilainen, kuin mikään ennen. Lopputulos oli kuitenkin se, että nauroimme valtavasti ja he rentoutuivat. Yllätyin, miten moni valikoi kuvistaan esille laitettavaksi lopulta sellaisia, missä näkyy kasvotkin, Sundström iloitsee.

Näyttely on esillä Aatos Caféssa kuukauden, minkä jälkeen se siirtyy Loviisaan Galleri Emiliehen.

– Loviisan galleria on pienempi, joten kuvia on siellä esillä hiukan vähemmän. Mutta tavoite on sama. Jos saan yhdenkin naisen ajattelemaan tämän näyttelyn myötä omaa kehoaan vähän armollisemmin ja arvostavammin, olemaan ylpeä omasta kehostaan, olen onnistunut, Sundström sanoo.

Näyttely on erityisesti erilaisista perhekuvistaan tunnetuksi tulleen Sundströmin ensimmäinen.

– Tämä on ollut aika erilainen projekti, mitä yleensä teen. Näyttelyn pitäminen on todella jännittävää, mutta myös hauskaa!

Erikoinen bonus esikoisnäyttelylle on sen matka maailmalle.

– Eräs someseuraajani oli näyttänyt kuviani syksyllä ystävälleen New Yorkissa. Sen seurauksena lähetän Loviisan näyttelyn päätyttyä seitsemän kuvaa näyttelyyn Rio de Janeiroon Brasiliaan! Ne ovat siellä esillä kolme kuukautta, Sundström kertoo.

No Filter 2.–31.1. Aatos Galleriassa (Kaivokatu 37 B, Porvoo) ma–pe kello 8–15 ja la 10–14, sekä 8.2.–4.3. Galleri Emiliessä (Mariankatu 2, Loviisa) ke–pe kello 10–16 ja la 10–15.