Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipihan kompostista pitää tehdä ilmoitus

Ruokajätteen kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus alueen jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kompostoivia kiinteistöjä sekä taajamissa että haja-asutusalueilla.

Ilmoitus on tehtävä, vaikka kiinteistöllä kompostoidaan vain osan aikaa vuodesta, kuten esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisi pakko ryhtyä kompostoimaan.

Ruokajätteen kompostointi on sallittu vain suljetussa ja lämpöeristetyssä kompostisäiliössä, jossa on tiivis kansi ja pohja. Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

Ilmoitus pitää uusia jatkossa viiden vuoden välein. Sen voi tehdä Uudenmaan jätehuoltoviranomaisen nettisivuilta ujlk.fi/ löytyvällä lomakkeella. Lomakkeella vaadittava Rosk’n Rollin asiakasnumero löytyy esimerkiksi jätemaksulaskulta.

Ilmoituksen täyttäminen ei johda kompostointitarkastukseen, mutta jätehuoltoviranomainen saattaa tehdä pistokoeluonteisia kompostointitarkastuksia. Niistä ilmoitetaan aina etukäteen.

Kompostointi-ilmoituksilla kootaan tietoja biojätteen käsittelystä ja kierrätysprosentista Suomessa. Kompostointi-ilmoituksia on tähän mennessä tehty Itä- ja Länsi-Uudellamaalla noin 6500.