Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustajat pyyhkivät kauhuissaan umpihuuruista tuulilasia, kun bussi kaahasi lumimyräkässä liki sokkona kohti Porvoota - osa vaihtoi lopulta bussikyydin taksiin

Silminnäkijä: Matkustajat pyyhkivät umpihuuruista tuulilasia puhtaaksi.

Linja-autossa Helsingistä kohti Porvoota elettiin tiistaina kauhunhetkiä, silminnäkijä kertoo.

Tiistaina alkuillasta ajokeli muuttui todella kehnoksi sakean lumipyryn ja navakan tuulen vuoksi. Ajokeli oli jo sen vuoksi heikko, ja autoilijat joutuivat laskemaan ajonopeuksiaan huonon näkyvyyden vuoksi.

Erään bussissa matkustaneen mukaan linja-auton ilmastointi oli todennäköisesti epäkunnossa. Siksi etulasi meni vesihuurteeseen niin, ettei lasin läpi juuri nähnyt.

Bussin matkassa mukana ollut nousi autoon kello 17 aikoihin Pasilassa. Matkustaja kertoi kauhukokemuksestaan seikkaperäisesti Puskaradio Porvoon Facebook-ryhmässä, mutta Uusimaa ei tavoittanut häntä kommentoimaan tapahtumia.

Uusimaa on nähnyt bussissa otetun kuvan. Tuulilasi näyttää kuvassa umpihuurteiselta. Läpi kajastaa heikosti ainoastaan vastaantulevien autojen valot.

Bussissa mukana olleen mukaan linja-autonkuljettaja ajoi kaikesta huolimatta moottoritietä noin sadan kilometrin tuntinopeudella.

”Ihmiset kävivät pyyhkimässä omilla kaulahuiveilla ja sanomalehden palasilla ikkunaa, niistä ei juurikaan ollut apua.”

Moni matkustaja oli huolissaan, mihin matkanteko vielä johtaa ja tuleeko linja-autosta turmabussi.

Söderkullaan tultaessa bussi törmäsi matkustajan mukaan ilmeisesti liikenteenjakajaan. Bussi heittelehti ja lopulta se pysähtyi erään matkustajan vaatimuksesta pysäkille Söderkullan kirkon kohdalla.

Suurin osa matkustajista oli mukana matkustaneen mukaan silloin päättänyt poistua bussista. Osa heistä tilasi taksin jatkaakseen matkaansa kohti Porvoota, osa jäi odottamaan seuravaa linja-autoa.

Bussi jatkoi mukana olleen mukaan matkaansa, yhä näkemättä eteensä.

Onnibusin kaupallinen johtaja Petteri Rantala selvitti keskiviikkona, mitä kyseisellä bussimatkalla oli tapahtunut.

– Kyllä meille on asiakaspalveluun kaksi yhteydenottoa tästä tullut. Liikennöintiyhtiö Porvoon Liikenne on selvittänyt tapahtumia kuljettajan ja liikennetyönjohdon välillä, hän kertoo sähköpostitse.

Rantalan mukaan linja-autoon oli tullut tekninen vika linjakilpiin jo matkalla Porvoosta Helsinkiin.

– Kampissa kuljettaja oli saanut linjakilvet toimimaan, mutta korjauksen seurauksena tuulilasin puhallin ei puolestaan ollut käynnistynyt.

Matkalla Helsingistä Porvooseen tuulilasiin alkoi kertyä huurretta ja lunta. Kuljettaja oli Rantalan selvityksen mukaan ajanut moottoritiellä sen vuoksi 80 kilometrin tuntinopeutta.

– Söderkullassa hän [kuljettaja] pysäytti auton ja oli yhteydessä liikennetyönjohtoon tuulilasista. Työnjohtajan ohje kuljettajalle oli odottaa perässä tulevaa vuoroa, joka ottaa asiakkaat kyytiin. Kuljettajan kanssa sovittiin, että hän katsoo vasta sen jälkeen, saako korjattua puhaltimen ja mahdollisesti tuotua auton varikolle tyhjänä. Jostain syystä kuljettaja olikin jatkanut linjavuoron ajamista ja osunut sitten liikenteenjakajan kivetykseen, joka hänen kertomansa mukaan oli ollut lumen alla piilossa.

Asiakkaat olivat Rantalan saamien tietojen mukaan poistuneet bussista oma-aloitteisesti, eikä ”kuljettaja ollut onnistunut heidän tiedottamisessaan tilanteesta ja liikennetyönjohdon antamista ohjeista”.

Rantalan mukaan tapahtumien selvittely on edelleen kesken, ja sitä jatketaan.

– Asiakkaita neuvon olemaan yhteydessä OnniBus.com Oy:n asiakaspalveluun, jotta voimme tapahtuneen heille hyvittää.

– Niin selkeitä virheitä tilanteessa on kokonaisuutena päässyt tapahtumaan, että kyllä tästä varmasti seurauksia tulee meillä sisäisesti erilaisina toimenpiteinä, joita en tässä vaiheessa halua enempää ennakoida tai kommentoida.