Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolaisen Mauri Leivon lehmäkirjalle 8 000 euron tietokirjapalkinto

Lauri Jäntin säätiö on myöntänyt Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon ja siihen liittyvät tunnustuspalkinnot merkittävien suomenkielisten tietokirjojen tekijöille. Palkintoina jaettiin yhteensä 36 000 euroa.

Yksi kolmesta palkinnon saajasta on porvoolainen tietokirjailija ja luontovalokuvaaja Mauri Leivo kirjallaan Lehmilaitumilla, joka ilmestyi syksyllä 2022. Hänelle myönnetyn tunnustuspalkinnon arvo on 8 000 euroa.

Suomessa julkaistaan vuosittain noin 6 000 tietokirjaa.

Porvoon ja Askolan rajan tuntumassa asuva, lintumiehenä tunnettu Leivo yllätti monet julkaisemalla lehmäkirjan. Lehmilaitumilla on ensimmäinen suomalainen kirja, joka keskittyy kuvaamaan lehmien laumaelämää laitumilla.

Leivo seurasi ja kuvasi lehmien elämää usean vuoden aikana satoja tunteja eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Suurin osa kirjan kuvaamista laitumista on itäuusmaalaisia, mutta mukaan pääsi myös kyyttöjä Pohjois-Karjalan Kolilta, Leivon lapsuudenmaisemista.

Leivon ensimmäinen kirja Nuuksio – Miljoonan ihmisen erämaa ilmestyi vuonna 2003. Hän on julkaissut alle 20 vuoden aikana kymmenen teosta.

Lue lisää: Lehmän paikka on laitumella – Porvoolainen lintumies tarkkaili laumojen toimintaa satoja tunteja