Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloite iäkkäiden lääkehaittojen korjaamiseksi: farmaseutti mukaan kokonaisuutta arvioimaan, lääkärille ja hoitajalle jäisi enemmän aikaa perustyöhön

Farmaseutin olisi osallistuttava lääkehoidon kokonaisarviointiin, että asiakkaalle voidaan tarjota turvallinen ja tarkoituksenmukainen lääkehoito. Myös hyvinvointialue hyötyy taloudellisesti, kun lääkityksestä johtuvat sairaalakäynnit vähenevät, perustelee Keskustan Itä-Uudenmaan aluevaltuustoryhmä 24. tammikuuta aluevaltuustossa Sipoossa esittämäänsä aloitetta.

Siinä ehdotetaan, että hoitaja tunnistaisi lääkityksessä olevat ongelmat ja viestii asiasta eteenpäin. Farmasian ammattilainen selvittäisi kokonaiskuvan lääkityksestä ja sen tarkoituksenmukaisuudesta, jonka jälkeen lääkäri voisi määrätä asiakkaan kannalta oikean, tarkoituksenmukaisen ja turvallisen lääkehoito. Hoitajan tehtäväksi jää lääkehoidon toteutumisen seuranta ja vaikutusten arviointi.

Ikäihmisten lääkehoidossa on aloitteen mukaan toistuvasti ongelmia. Noin neljännes iäkkäiden potilaiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä johtuu lääkehaitoista. Aloitteen merkitys elämänlaadun parantamiseen on huomattava. Lääkelista saadaan ajantasaiseksi ja sairauden kuvaan nähden tarkoituksenmukaiseksi.

Moniammatillista arviointia osana lääkehoitoa on kehitetty Lahden seudulla kotihoidossa jo vuodesta 2013 alkaen. Monilla alueilla mallia on testattu, käytännön jääminen osaksi prosessia ei ole yleensä onnistunut. Kokeilut ovat kuitenkin osoittaneet, että lääkäreiltä ja hoitajilta vapautuu aikaa perustyöhön lääkeongelmien selvittelyn sijaan. Hoitajien mukaan asiakkaiden vointi parani ja kunnon heikkeneminen hidastui.