Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nesteen vetyhanke toisi rakennusvaiheessa satoja työpaikkoja Kilpilahteen – investointipäätös tänä vuonna

Neste suunnittelee Porvoon jalostamolle ensi vaiheessa 120 megawatin elektrolyyseriä aloittaakseen uusiutuvan vedyn valmistuksen, Yle Uutiset kertoo verkkosivuillaan (Yle.fi 30.1).

Neste julkisti hankkeensa jo vuoden 2021 lopussa, jolloin se kertoi saaneensa sitä varten 88 miljoonaa euroa rahoitusta EU:n innovaatiorahastosta. Tuolloin kerrottiin, että suunnitteilla on 50 megawatin elektolyyseri (UM 17.11.2021). Neste kaavailee myös hiilidioksidin talteenottoa Porvoon jalostamolla.

Nesteen uusiutuvan vedyn hankkeista vastaava johtaja Outi Ervasti kertoo Ylelle, että investointipäätös tehdään tämän vuoden aikana, ja rakentamaan päästään ensi vuonna.

Rakentamisvaiheen työllistävä vaikutus olisi 250–300 henkilötyövuotta ja sen lisäksi 170 henkilötyövuotta laitteiden valmistuksessa ja muussa valmistelutyössä.

Neste ei kerro investoinnin suuruutta. Elektrolyysereitä tarvitaan tulevaisuudessa lisää, sillä yksi laitteisto ei riitä Suomen suurimman vedyn käyttäjän tarpeisiin.

Nesteen tuotantojohtaja Jori Sahlsten totesi syyskuussa Clean World Porvoo -tilaisuudessa, että kaikkea Nesteen tulevaisuudessa tarvitsemaa vetyä ei voida tuottaa Kilpilahdessa valtavan sähkön tarpeen vuoksi, vaan tarvitaan hajautettuja ratkaisuja (UM 27.9.22).

Elektrolyyserissä öljynjalostusprosessissa olennaista vetyä tuotetaan hajottamalla vettä sähkövirran ja elektrolyyttisen liuoksen avulla vedyksi ja hapeksi. Tätä kutsutaan vihreäksi vedyksi.

Perinteisesti jalostamolla on käytetty niin sanottua harmaata vetyä, jota on valmistettu maakaasusta. Venäläisen maakaasun tuonnin loputtua Neste on käyttänyt korvaavana raaka-aineena fossiilista propaania.

Siniseksi vedyksi kutsutaan vetyä, joka on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla käyttämällä hiilidioksidin talteenotto- ja varastointimenetelmää (CCS, carbon capture and storage).

Vihreän vedyn käyttö on olennainen osa Nesteen suunnitelmissa päästä hiilineutraaliin tuotantoon vuoteen 2035 mennessä.