Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hävikkiruokajakelu loppui Kevätkummussa, Gammelbacka sai toisenkin – Sammontiellä oli noutajia 50–70 joka viikko

Ruokakauppojen lahjoittaman hävikkiruoan jakelu päättyi Kevätkummussa viime viikon tiistaina. Muutos on aiheuttanut valtavasti mielipahaa ja tarpeetonta vastakkainasettelua eri kaupunginosissa asuvien asukkaiden välillä. Ruokaa oli Kevätkummussa noutamassa enimmillään jopa 70 vähävaraista henkilöä, joille se on ollut välttämätön lisä arjessa pärjäämiseksi.

Kevätkumpulaisille tähän saakka jaettu lahjoitusruoka siirtyi jaettavaksi Gammelbackassa, jossa jakelupiste on kauppakeskuskiinteistön kulmalla. Tiloissa toimi vuosia sitten apteekki. Gammelbackassa on jatkossa kaksi ruokajakelua viikottain, joissa jakelua avustaa alueen asukkaita ja Punaisen Ristin vapaaehtoisia. Seuraava jakelu on tämän viikon perjantaina.

Kevätkummussa on jakelutehtävästä vastannut käytännössä Marja-Liisa Martin kokoamansa 10–12 henkilön kielitaitoisen tiimin kanssa korttelicoacheja ja muita vapaaehtoisia.

– Viime viikon tiistaina oli viimeinen jakokerta. Keskiviikkona sain puhelimitse tiedon, että seuraavaa ei enää tule, mutta sain laittaa tiedon julki ja lapulle oveen vasta perjantaina. Ehdimme suorittaa kesästä tähän asti 29 jakelua, joissa meni aikaa enintään kaksi tuntia per kerta. Olimme varanneet enintään tunnin jakeluun ja toisen valmisteluun. Itse jakotilanne on ollut nopea, sillä asiakkaat ovat tyhjentäneet ruoat pöydiltä 20–30 minuutissa mukaansa, Martin selvittää.

Häntä harmittaa, että Kevätkummussa ruoasta riippuvaiset vähätuloiset jäävät nyt käytännössä ilman ruokaa. Harvalla on auto käytössään, eikä bussikyyteihin ole varaa laittaa seitsemää euroa noutaakseen ruokaa toiselta puolelta kaupunkia.

Kevätkumpulaisia on kysytty mukaan ruokajakelun talkoolaisiksi Gammelbackaan.

Ruokajakelu toimi Sammontien ostoskeskuksen toisessa kerroksessa, jossa seurakunnalla on ollut kerhotila 1970-luvulta lähtien. Porraskäytävän varrella on myös islamistinen rukoushuone. Liikerakennuksesta omistaa useita liikehuoneistoja entinen Keskustan kaupunginvaltuutettu, imaami Jamil Jamal. Rakennuksessa toimii muun muassa pizzeria ja kampaamo.

Ruokajakelussa käyneiden mukaan ruokajakelu luterilaisen seurakunnan tiloissa loppui liikekiinteistössä vuokralaisina olevien yrittäjien painostuksesta.

Hävikkiruoan jakelua lähdettiin Kevätkummussa suomalaisen seurakunnan diakoniajohtaja Pasi Niemisen mukaan toteuttamaan viime kesäkuussa väliaikaisena ratkaisuna sen vuoksi, koska Porvoon Lähimmäistyön ruokajakelu päättyi yllättäen keskustassa Vänrikinkadulla.

Nieminen haluaa naapureiden tyytymättömyyden sijaan nostaa esille sen, että toisen kerroksen kerhotila ahtaan rappukäytävän päässä Kevätkummussa on ollut logistisesti varsin epäkäytännöllinen ruokajakelulle.

– Vapaaehtoiset ovat Kevätkummussa tehneet hienoa työtä, josta olemme heille kiitollisia. Kerhotila Sammontiellä on liian kömpelö tällaiseen ruokajakeluun, Nieminen sanoo.

– Lahjoituksena saadun ruoan määrä on vaihdellut, mutta se on riittänyt hyvin. Jaettavaa on ollut paljonkin ja asiakasmäärä on ollut noin 50–70 henkilöä joka tiistai. Jakelusta ylitse jäänyttä ruokaa, kuten leipää, on viety Koivulan asumisyksikköön, hän mainitsee.

Ruokajakelusta vastaavassa yhteisössä ovat suomalaisen ja ruotsalaisen seurakuntien lisäksi Porvoon kaupunki, Samaria-järjestö ja SPR:n Porvoon osasto. Nieminen on erittäin tyytyväinen siihen, että kaupunginosissa on järjestöjen vapaaehtoisten lisäksi muita kansalaisia, jotka haluavat olla mukana talkoissa ja auttaa toisia lähimmäisiä, tukea näin toisiansa.

Hän ei usko hävikkiruokajakelun palaavan Kevätkumpuun. Kaupunginosassa on vähänlaisesti kiinteistöjä, joissa olisi tiloja tällaisen toiminnan järjestämiseksi.