Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteisvastuukeräys nostaa tänä vuonna esiin nuorten väkivallan – Porvoon tuotosta 20 prosenttia käytetään paikallisesti

Sunnuntaina 5. helmikuuta alkava Yhteisvastuukeräys kerää tänä vuonna varoja nuorten väkivallan ja konfliktien ratkaisuun ja ennaltaehkäisyyn. Tuotosta 40 prosenttia jää Suomessa nuorten hyväksi tehtävään työhön Aseman Lapset ry:n ja Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien kautta.

60 prosenttia tuotosta suunnataan maailman katastrofialueiden ihmisten auttamiseen suunnataan. Apu menee perille Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.

Porvoossa Yhteisvastuukeräys näkyy lipaskerääjinä kaduilla sekä muun muassa jumalanpalveluksessa sunnuntaina 5. helmikuuta sekä Porvoon Valoissa 10-11. helmikuuta. Muitakin tapahtumia on suunnitteilla.

Keräystuotosta 20 prosenttia jää paikallisten nuorten tukemiseen sekä muuhun oman alueen auttamistyöhön.

– Kun lapset ja nuoret voivat huonosti ja heidän arkensa ei ole turvallista, on aikuisten syytä toimia. Yhteisvastuukeräys nostaa jälleen esiin tärkeän teeman, joka on tehtävä näkyväksi. Jotta yksikin nuori vapautuu väkivallan kierteestä meillä Porvoossa ja maailmalla, jokaista tarvitaan mukaan toimijaksi sanoo diakoni Merja Falck. Hän ja diakoni Sini Makkonen ovat Porvoon suomalaisen seurakunnan Yhteisvastuun kampanjapäälliköt.

Sekä tekijä että uhri tarvitsevat apua

Lasten ja nuorten väkivaltainen käytös on lisääntynyt Porvoossa, mikä näkyy myös koulujen arkitodellisuudessa. Huolenaihe on suuri, ja herättää paljon tunteita.

– Toivon Yhteisvastuu-teeman kannustavan ihmisiä pohtimaan sitä, kuinka lasten ja nuorten turvallisuudentunnetta voisi vahvistaa. Meidän tehtävämme on luoda tiloja ja tarjota tapoja purkaa ja käsitellä vaikeita tunteita niin, ettei tilanteiden tarvitsisi eskaloitua väkivaltaisiksi, Makkonen sanoo.

Toinen 20 prosenttia tuotoista kohdistetaan Yhteisvastuukeräyksen tiedotteen mukaan kohdistetaan Aseman Lapset ry:lle koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen sekä katusovitteluun. Toiminta on konkreettista puuttumista sekä ammattilaisten kouluttamista sovittelijoiksi ja väkivallan ehkäisyn osaajiksi.

60 prosenttia tuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, josta tuetaan humanitaarisen avun muodossa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä maailman katastrofien keskellä.

– Katastrofien vaikutukset ulottuvat myös lapsiin ja nuoriin, kun heikentyvä turvallisuustilanne ja omaisuuden menettäminen saavat perheet vetämään lapsensa pois koulusta, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.

Katastrofirahasto tukee yhteisvastuuvaroin lasten ja nuorten kouluun paluuta. Hätäavun turvin tuetaan myös koulutarvikkeiden hankkimista, kouluruokailua sekä erityisesti tytöt huomioivien hygieniatilojen järjestämistä.

Nuorten väkivalta on valittu teemaksi, sillä erilaiset konfliktit synkistävät nuorten elämää entistä enemmän. Kouluterveyskyselyn ja poliisin tilastojen mukaan alle 18-vuotiaiden väkivaltarikollisuus on lisääntynyt vuosina 2015–2021. Hälyttävin kasvu oli 12–14-vuotiaiden ikäluokassa, peräti 134 prosenttia.

– Nuorten väkivallassa uhreja ovat kaikki: kiusattu ja kiusaaja, tekijä ja uhri, koulu ja koti, nuori ja vanhempi. Sekä tekijä että uhri tarvitsevat apua, sanoo Yhteisvastuu-piispa Jukka Keskitalo.

Yhteisvastuu-keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lähikeräysten ohella voit antaa lahjasi Porvoon suomalaisen seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen MobilePayllä numeroon 63445 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/porvoo. Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi seurakunnan viitenumero 308498. Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2022/9229