Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Penkkarit lähestyvät, poliisi muistuttaa käytännöistä: penkkariauton laidoilla ei saa keikkua, lavalta saa heittää vain karkkia

Porvoossa vietetään lukiolaisten penkinpainajaisia eli penkkareita torstaina 9. helmikuuta ja Askolassa 16. helmikuuta. Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että poliisin lupavalvontaan on saapunut paljon penkkariajeluihin liittyviä kysymyksiä.

– Penkinpainajaisiin ei tarvita poliisilta henkilökuljetuslupaa. Kuljettajalta kuitenkin edellytetään, että hänellä on ajoneuvon luokkaa vastaava ajo-oikeus ja vähintään kahden vuoden kokemus ammattimaisessa liikenteessä tai toisen palveluksessa, kertoo komisario Juha Juurinen lupavalvonnasta.

Juurinen muistuttaa, että oman ja sivullisten turvallisuuden vuoksi auton lavalla on pysyttävä suojalaitojen sisäpuolella.

Jokavuotinen karkkisade on kadunvarsilla odotettu tapahtuma.

– Makeiset tulee heittää ainoastaan jalkakäytäville, jotta lapset eivät ryntäile niiden perässä ajoradalle. Mitään muuta lavalta ei saa heittää. Lisäksi kaikenlaisten päihteiden nauttiminen auton lavalla on kielletty, Juurinen muistuttaa.

Penkkariautoksi ei käy mikä tahansa kuorma-auto. Auto on varustettava tukevilla ja vähintään 120 senttiä korkeilla laidoilla lavan ympäri. Puominosturilla varustettu auto hyväksytään, jos lavan etulaita on vähintään 150 senttiä korkea. Jos lava on pitempi kuin viisi metriä, on sen laidat tarvittaessa tuettava keskikohdilta köydellä tai muulla soveliaalla rakenteella huojumisen estämiseksi

– Autojen ja laitteiden tarkastus tapahtuu tarvittaessa kokoontumispaikoilla. Erillistä katsastusta ei enää toimiteta. Ajoreitti, aikataulu ja yhteyshenkilö on ilmoitettava poliisille. Ilmoitus tehdään sähköpostilla osoitteeseen lupahallinto.ita-uusimaa@poliisi.fi, Juurinen opastaa.

Lavalla on oltava kutakin abia kohden 0,4 x 0,7 metriä tilaa ja ajonopeus on pidettävä alhaisena.