Maaliskuussa tuomiokirkossa järjestetään Taizé-henkinen messu kynttilöiden valossa.
Kirkon vuosittainen kampanja, Ekopaasto, alkaa keskiviikkona 22. helmikuuta. ja jatkuu pääsiäiseen asti. Myös Porvoon evankelis-luterilaiset seurakunnat ovat mukana kampanjassa ja kutsuvat porvoolaisia ekopaastoamaan.
Ekopaasto on evankelis-luterilaisen kirkon paastokampanja, joka tarjoaa uuden näkökulman perinteiseen paastoon. Ekopaasto tuo esiin ympäristöstä huolehtimisen, kohtuullisuuden ja kestävän elämäntavan.
– Vuoden 2023 Ekopaaston teemana on ”Arjen tekoja, toivon sanoja.” Tänä vuonna kampanjassa korostetaan toivoa ja yhteisöllisyyttä, seurakuntayhtymän tiedotteessa kerrotaan.
– Kampanjalla haluamme nostaa esille, että pienillä teoilla arjessa on merkitystä. Viestimme myös toivosta, vaikka ympäristön tila maailmalla huolestuttaa, kertoo Porvoon suomalaisen seurakunnan diakonian työntekijä Elisabeth Bariskin,
Muutosten ei tarvitse olla suuria, sillä pienelläkin muutoksella muutat maailmaa.
Kampanja näkyy etenkin somessa sekä Ekopaaston että Porvoon suomalaisen seurakunnan tileillä ja verkkosivuilla seitsemän viikon ajan. Somessa vinkataan esimerkiksi tapoja, jolla voi säästää energiaa ja jaetaan toiveikkaita sitaatteja.
Karijärven taidepolku tarjoaa poikkitaiteellisen elämyksen ja tavan hiljentyä ekopaastoon. Syksyllä avattu polku alkaa vanhalta Karikselta ja sen vajaan kilometrin matkalla on QR-koodien takaa aukeavia valokuvia, musiikkia ja tekstiä.
Lauantaina 4. maaliskuuta klo 10–14 Borgå svenska domkyrkoförsamling järjestää Lapsitavaroiden kirpputorin Tuomiorovastin pappilassa osoitteessa Suomenkyläntie 6.
Osana Ekopaasto-kampanjaa Porvoon seurakunnat osallistuvat Earth Houriin lauantaina 25.3. klo 20.30–21.30. Silloin sammutetaan sekä Porvoon tuomiokirkon että Porvoon seurakuntakodin julkisivuvalaistus.
Samaan aikaan järjestetään kynttilöiden valossa Taizé-henkinen messu Porvoon tuomiokirkossa. Messu on kaksikielinen ja tehdään yhteistyössä Borgå svenska domkyrkoförsamlingin kanssa.

Bariskin kannustaa osallistumaan Ekopaastoon ja korostaa samalla, että paastoon voi osallistua monella tavalla.
– Varsinkin kiireessä tulee tehtyä huonoja valintoja. Mutta pitää myös olla armollinen itseään kohtaan. Jokainen voi vaikuttaa asioihin tekemällä muutoksia omassa elämässä ja lähiympäristössä. Muutosten ei tarvitse olla suuria, sillä pienelläkin muutoksella muutat maailmaa.
– Itse yritän suunnitella ruokia etukäteen, ettei syntyisi ruokahävikkiä. Asun maalla, joten minulla on auto. Mutta yritän suunnitella ja yhdistää matkoja, ettei tulisi turhaa ajamista. Pidän myös päiviä, jolloin en käytä autoa lainkaan, pohtii Bariskin, joka toimii myös Porvoon seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmän jäsenenä.