Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoon tuomiokirkossa soitetaan perjantaina rauhankelloja Ukrainalle – tilaisuus on avoin kaikille, jotka haluavat osoittaa tukeaan ukrainalaisille

Porvoon tuomiokirkossa soitetaan rauhankelloja Ukrainan sodan syttymisen vuosipäivänä perjantaina 24. helmikuuta. Rauhankellot alkavat soida kello 12. Rauhankelloja soittamalla halutaan osoittaa tukea Ukrainalle ja ukrainalaisille. Tilaisuus on kaikille avoin.

– Järjestämme tilaisuuden yhdessä Porvoon ruotsinkielisen seurakunnan kanssa. Rauhankellot soivat koko maassa samaan aikaan. Tämä on valtakunnallinen kampanja, johon Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat kaikkia seurakuntia kehottaneet, kertoo Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmi.

Rauhankellojen soiton yhteydessä tuomiokirkossa pidetään englanninkielinen hartaushetki. Hartauden toimittaa kappalainen Hanna Eisentraut-Söderström.

– Ukrainalaisten yhdistys Itä-Uudellamaalla on mukana toteuttamassa tilaisuutta. He tuovat kirkkoon suuren sinikeltaisen kukkavihkon Ukrainan sodassa kaatuneiden muistoksi, Eisentraut-Söderström kertoo.

Kokoontuminen on kirkon ulkopuolella kymmentä vaille 12.

– Menemme sisälle, kun rauhankellot alkavat soida, ja seppele lasketaan kellojen soidessa. Kaikki halukkaat voivat sytyttää kirkossa kynttilän. Sen jälkeen pidämme hiljaisen hetken, Eisentraut-Söderström kertoo.

Englanninkielinen hartaus käännetään myös ukrainaksi.

On erittäin tärkeää, että emme unohda tätä sotaa.

Pontus Salmi

– Kun tilaisuus päättyy, voi halutessaan jäädä hetkeksi kirkkoon istumaan, tai jatkaa matkaa.

Eisentraut-Söderström sanoo tilaisuuden kestävän korkeintaan puoli tuntia. Kirkkoon ehtii siis piipahtamaan vaikka lounastauolla.

– Toivomme, että mahdollisimman moni tulisi paikalle. Perjantai on ukrainalaisille hyvin vaikea päivä. Emme voi edes kuvitella, kuinka sota on vaikuttanut heihin. Heidän koko elämä on muuttunut vain yhdessä vuodessa. On tärkeää, että me suomalaiset tuemme heitä ja olemme heidän kanssaan tänä päivänä. On tärkeää osoittaa, että olemme heidän puolellaan, Eisentraut-Söderström sanoo.

Hän uskoo, että perjantain tilaisuudessa on paljon surua, mutta myös toivoa.

– Toivoa ei saa koskaan menettää. Ukrainalaisilla on presidentti Volodymyr Zelenskyin sanoihin perustuva Light will win over darkness – Valo voittaa pimeyden -kampanja, ja siihen myös rauhankellojen sointi kirkossa pohjautuu.

Myös Porvoon seurakuntien kansainvälisen työn Rauhankahvila eli Peace Café on mukana tilaisuudessa.

– Rauhankahvila on kansainvälinen kohtaamispaikkamme, yhteisö, jonka ukrainalaiset ovat löytäneet todella hyvin. Viimeksi siellä oli toistasataa henkilöä, seurakuntakodin juhlasali oli tupaten täynnä, Pontus Salmi kertoo.

Rauhankellot soivat Porvoossa myös sodan syttymispäivänä vuosi sitten. Tuolloin järkyttyneet porvoolaiset hakeutuivat kirkkoon hiljentymään ja hakemaan lohtua sekä rukoilemaan Ukrainan puolesta. Yhteisöllisyys koettiin voimavarana.

Salmi toteaa, että vahva yhteisöllisyys on jatkunut läpi koko vuoden.

– Todellisuus näyttäytyy meillä seurakunnissa päivittäin diakoniassa ja ruokajakeluverkostossa. Ukrainalaiset ovat integroituneet tänne hyvin. Porvoolaiset ovat osoittaneet tukeaan aktiivisesti. Suomalaisten on ollut helppo samaistua ja ymmärtää heidän hätäänsä varmasti meidän omaa taustaamme ja sotahistoriaamme vastenkin, Salmi sanoo.

Rauhankellojen soittamisen merkitys on Salmen mukaan suuri.

– On erittäin tärkeää, että emme unohda tätä sotaa.

Myös Askolan seurakunta on vastannut piispojen kutsuun. Askolan kirkonkellot soivat rauhan puolesta perjantaina kello 12. Rukoushetki rauhan puolesta järjestetään Askolan kirkossa on myös rukoushetki rauhan puolesta keskiviikkona 1. maaliskuuta kello 13.