Itsepalvelukirjaston ensiaskeleet ovat onnistuneita. Kirjastoon tullaan lukemaan ja oleskelemaan, koska siellä on ihmisiä. Digivelho auttaa, tarinapiirikin alkaa.
Askolan pääkirjastossa on maanantaisin ja keskiviikkoisin pitkä päivä, jolloin kirjaston ovet ovat avoinna kello 10–19. Tosin talossa eletään kello 10–13 itsepalvelukirjaston aikaa. Muista arkipäivistä on kirjasto tiistaisin kiinni ja torstaisin ja perjantaisin ovet ovat avoinna kello 10–15.
Se tarkoittaa, että kirjossa voi oleskella, lukea ja tehdä vaikka töitä, mutta lainaaminen ja kirjojen palautus tapahtuu itsepalveluautomaatin kautta. Kirjaston työntekijöitäkin on itsepalveluaikanakin paikalla, mutta tuolloin he keskittyvät pääasiassa omiin muihin kuin asiakaspalvelutöihin. Esimerkiksi varauksia ei voi vielä noutaa itsepalvelukirjaston aikana.
Tämäkin on muuttumassa, kun asiakkaiden varaustunnistetietoja päivitetään tietoturvallisiksi. Asiakkaiden varaustunnisteet täytyy päivittää ennen kuin varausten noutaminen itsepalveluaikana voidaan aloittaa.
Itsepalvelu- ja omatoimikirjaston kehitystyö etenee. Omatoimikirjastossa aikanaan kun se saadaan käyttöön, ei henkilöstöä ole paikalla, mutta aukioloaikoja voidaan lisätä iltoihin ja viikonloppuihin.
Itsepalvelukirjastotoiminta on kirjastonjohtaja Keth Strömdahlin mukaan lähtenyt hyvin käyntiin ainakin sen perusteella, että palaute käyttäjiltä on ollut hyvää. Päivällä kävijät ovat aikuisia, iltapäivällä näkyy kirjastossa koulujen päättyminen.
Ihmisethän asioivat kirjastossa varsin itsenäisesti, sillä se on tuttu paikka, josta he löytävät kaipaamansa kirjat ja muun aineiston yleensä helposti paikalla luettavaksi tai lainattavaksi kotiin.
Tärkeää, että kaikilla koululaisilla olisi omat kirjastokortit.
Avaimena mukaviin ajanvietehetkiin toimii kirjastokortti.
– Meille on tärkeää kasvattaa lainaajamääriä, että kaikilla koululaisilla olisi omat kirjastokortit ja saavat siihen opastuksen. Sehän pitää aloittaa heti, kun lapsi oppii lukemaan, heti ekaluokkalaisesta. Silloin he ovat vielä innoissaan ensimmäisestä kirjastokortista, Strömdahl kertoo.
– Käymme joka toinen viikko kouluilla. Askolan koulun yhteydessä toimii koulukirjasto, joka toinen tiistai. Lisäksi käydään Särkijärven ja Juornaankylän kouluissa joka toinen viikko. Monninkylän koululaiset käyttävät Monninkylän kirjastoa joka toinen viikko. Näin kaikilla Askolan koululaisilla on mahdollisuus käyttää kirjaston palveluja.
Askolan kirjaston lainausmäärät ovat lisääntyneet samoin kuin e-aineiston käyttö. Kirjastokortilla voi maksutta esimerkiksi kuunnella ja lukea e-kirjoja, tai katsoa elokuvia. Sähköisiä aineistoja lainataan Helle-verkkokirjastosta.
– Meiltä voi lainata myös roskanpoimijoita, kävelysauvoja ja frisbeegolfkiekkoja.

Kirjastoa on uudistettu paljon viihtyvyyden lisäämiseksi ja myös itsepalvelu- ja omatoimikirjastoa silmällä pitäen. Lastenosastolla on myös viihtyisät uudet kalusteet. Paikkoja ja kokoelmaa on kohennettu muuallakin.
Strömdahlin mukaan uudistuksessa on ollut ratkaisevassa roolissa syksyllä kirjastonhoitajana aloittanut ranskalainen David Thiry. Thiry on toiminut moottorina uusien toimintatapojen käyttöönotossa. Tulossa on muun muassa podcasteja, striimauksia, verkkonäyttelyitä ja muita tapahtumia.
– Moni tulee käymään, koska täällä on muita ihmisiä. Lapset tulee koulun jälkeen oleskelemaan, aika usein on yhdistysten kokouksia ja perjantaisin on maksuton digineuvonta, Strömdahl listaa.
Strömdahl muistuttaa, että kirjasto on kuntalaisten olohuone ja maksuton, sosiaalisen kanssakäymisen tila, joka on avoin kaikille kuntalaisille.
Tapahtumiakin riittää, kuten maanantaina 6. maaliskuuta kello 17 alkava Tarinapiiri, jossa teemana on True Crime Askola 1800. Sukututkija Maaret Räsänen kertoo kuulijoille lisää viimeisistä arkistolöydöistään Maria Henriksdotteriin liittyen, joka asuin Heikkilän talossa kirkonmäellä, puukotti miehensä ja mestattiin Porvoossa 1. joulukuuta 1800.

Digivelhon vastaanotto on Askolan kirjastossa perjantaisin kello 10–12. Varaa aika sähköpostitse kirjasto@eduaskola.fi tai soita 0400 151 833. Digineuvoja on Inka Koivuniemi, joka osaa hakea ratkaisuja, jos netti pätkii, verkkopankki ei tottele tai muu asia askarruttaa.