Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se on selvitetty: 6.3. on se päivä, jolloin palkansaaja on tienannut saman verran kuin toimitusjohtaja yhdessä päivässä

Maanantai on historiallinen päivä: tänään palkansaaja on tienannut sen verran, mitä pörssiyhtiön toimitusjohtaja yhdessä päivässä. STTK:n vertailun perusteella palkansaaja ansaitsee pörssiyhtiön toimitusjohtajan päiväpalkan 44 päivässä.

Vertailuluku on karkaamassa: viime vuonna vastaava luku oli 37 päivää ja sitä edellisenä 39. STTK huomauttaa, että laskentatapaa on nyt muutettu ja siksi luku ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin. Aiemmin on tarkasteltu 30 suurinta pörssiyhtiötä, nyt Helsingin pörssin vaihdetuimpiin kuuluvia OMX Helsinki 25 -indeksin yhtiöitä. Laskentatapa on ennallaan: siinä huomioidaan sekä varsinaiset palkat että erilaiset palkitsemisjärjestelyt ja johtajien palkansaajaa pidempi työaika.

STTK:n tiedotteen havaintojen mukaan huipputuloisten palkkataso näyttää karkaavan palkansaajien palkkatasosta. On epäselvää, miltä osin voidaan perustella suurituloisten tulojen muita niin paljon nopeampi kasvu. Eriytymisellä voi myös olla useita haitallisia vaikutuksia, jos ihmisten elinpiirit ja mahdollisuudet tulotason myötä erkaantuvat.

– Palkitsemisesta ei saa muodostua pelkästään johdon etuoikeus. Myös palkansaajat vaikuttavat organisaatioiden menestykseen ja ovat keskeisiä toimijoita muutoksissa, STTK huomauttaa tiedotteessaan.