Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naistenpäivänä tarvitaan yhä enemmän tasa-arvopuhetta kuin ruusuja – mitä Porvoossa ajatellaan naistenpäivän vietosta?

Keskiviikkona vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Silloin puolisoilla on tapana ostaa vaimoilleen pieniä lahjoja ja työpaikoilla saatetaan jakaa ruusuja. Kevyimmillään naistenpäivän vietto on naisten huomioimista ja arvostamista.

Naistenpäivän lähtökohdat ovat kuitenkin naisten oikeuksien ja tasa-arvon edistämisessä. Naistenpäivän vietosta päätettiin vuonna 1910 Kööpenhaminassa ja YK vahvisti sen vuonna 1975. Samalla päivä sai nimekseen "Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä".

Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate on vahvistettu jo YK:n peruskirjassa vuonna 1945.

Eri puolilla maailmaa YK:n ja kansalaisjärjestöjen tavoitteena on naisten mahdollisuuksien kasvattaminen kohti itsenäistä toimeentuloa, toimijuutta ja osallisuutta muun muassa päätöksenteossa.

Naisten kokema lähisuhdeväkivalta on edelleen polttava aihe myös Suomessa. Tästä aiheesta keskustellaan tänään Porvoon Zontakerhon järjestämässä tilaisuudessa, joka myytiin jo ennakkoon täyteen.

Monessa maailmankolkassa tasa-arvo ei ole likipitäenkään yhtä pitkällä kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Afganistanissa naisen asema otti takapakkia Taleban-hallinnon myötä, Iranissa mellakoidaan ihmisoikeuksien puolesta, Puolassa ja Yhdysvalloissa kiristettiin äskettäin aborttioikeuksia.

Camilla Tuominen ja Heli Thorén pääkaupunkiseudulta osallistuivat aiemmin tällä viikolla Porvoossa järjestettyyn yrittäjien strategiapäivään. Miten naistenpäivä näkyy teillä?

– Minulla on kolme poikaa ja mies. He varmaan toivottavat hyvää naistenpäivää, mutta ei meillä muuten ole tapana juhlia, Tuominen sanoo.

– Mielestäni juhliminen ylipäätään on tärkeää. Jos joku asia nousee arjen yläpuolelle, ei se ole huono asia, Thorén sanoo.

Entä päivän teema?

– Päivä näyttäytyy täällä herkästi ystävänpäivän kaltaisena. Jos asettelee kysymyksen tasa-arvonäkökulmaan, niin onhan naisen euro edelleen pienempi kuin miehen. Palkkaepätasa-arvo lienee selkein epäkohta Suomessa.

Tuominen oli lukenut hiljattain Reni Eddo-Lodgen kirjan Miksi en enää puhu valkoisille rasismista, ja ymmärtänyt sen kautta rakenteellisen rasismin mekanismeja. Samalla tavalla hän näkee rakenteellisen epätasa-arvon heijastuvan esimerkiksi rekrytointiprosesseihin.

– Miksi johtoryhmiin tai yhtiöiden hallituksiin pitää olla kiintiöt? Siksi, että päteviä naisia ei nosteta esihenkilöiksi, kun ympäristö näkee vain itsensä kaltaisia, hän sanoo.

Thorén mainitsee viime aikoina näkyvästi tapetilla olleen incel-kulttuurin (involuntary celibacy eli tahdonvastainen selibaatti), kotona tapahtuvan väkivallan ja raiskaustuomiot – joissa väkivallan kohteena on useimmiten nainen.

Camilla Tuominen ja Heli Thorén seuraavat Instagramissa Voimaantunut mies -tiliä ja ovat nauraneet sen jutuille.

– Siinä on käännetty naisen suuhun sellaisia lauseita kuin: "Ei kannata muuttaa esinainen-käsitettä, sillä se kattaa molemmat sukupuolet".

Naistenpäivänä on siis aiheellista nostaa esille tasa-arvon teemoja, vaikka sitä usein ajatellaan vain juhlapäivänä.

– Allekirjoitan esimerkiksi hallitusten kiintiöt. Samalla en kuitenkaan halua tulla profiloiduksi naisjohtajana, vaan hyvänä johtajana. Sukupuolen alleviivaaminen on myös toiseuttamista ja mieluummin lähestyisin asiaa ihmisyyden ja hyvän tekijyyden kautta, Thorén sanoo.

Miten vietät naistenpäivää?

Antti Heikkinen, Porvoo

– Naistenpäivänä olen aina muistanut "hallitusta". Tarjoan pullakahvit kotona.

– Aikaisemmin naisilla ei ollut oikeuksia, äänioikeus tuli vasta vähän reilut sata vuotta sitten. 1800-luvulla eivät naiset saaneet laulaa kirkossa, siihen asti oli vain mieskuoroja.

Verneri Gustafsson, Porvoo

– Aion muistaa tyttöystävää naistenpäivänä ehkä jollain lahjalla ja olemalla hänen kanssaan.

– Onhan se tietenkin tärkeää. Kun on tyttöystävä, sitä päivää haluaa viettää.

Niklas Jalas, Porvoo

– Naistenpäivänä annan tyttärelle jotain herkkuja ja mahdolliselle tyttöystävälle lounastapaamisen. Tytär on nyt 14-vuotias ja alkaa olla siinä iässä, että voi määritellä jo naiseksi.

– Ei kai se (naistenpäivä) ole keltään pois. Tasa-arvo riippuu tilanteesta ja asioista. Esimerkiksi huoltajuuskiistoissa miehet ovat monesti heikommilla. Työnhaussa ei olla aina ihan tasa-arvoisia, puolin ja toisin.

Tommi Tuppurainen, Porvoo

– Äitiä aion muistaa. Laitan viestillä perheen ryhmä-chattiin.

– Minulla ei ole oikeastaan mielipidettä naistenpäivän tärkeyteen.