Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LPOnetillä oli välivuosi koronan vauhdittaman hurjan valokuituvuoden 2021 jälkeen

Itä-Uudellamaalla toimivalle loviisalaiselle kuitu-, tietoliikenne- ja it-palveluosuuskunta LPOnetille viime vuosi oli rauhallisempi osin koronapandemian ja etätöiden kiihdyttämän ennätyksellisen asennusvuoden 2021 jälkeen.

Kiusana olivat Ukrainan sodan aiheuttama komponenttipula, kustannusten nousu, toimihenkilölakko ja kiristynyt kilpailu. Torjuntavoittona yhtiön liikevaihto pysyi lähes ennallaan, mutta liikevoitto putosi jääden kuitenkin ennakoitua paremmaksi.

LPOnet ei ole osakeyhtiö eikä toimitusjohtaja Ilari Anttilan mukaan tavoittele tuloksen maksimointia, vaan parempien palvelujen ja etujen tarjoamista omistajuudesta asiakkaille.

– Elinvoimaisen osuuskunnan paras tunnusmerkki on jäsenmäärän kasvu, Anttila sanoo.

Osuuskunnan jäsenmäärä kasvoi noin kuusi prosenttia 5 300:aan. Valokuituliittymien määrä kasvoi noin seitsemän prosenttia ja oli vuoden lopussa 6 757. Uuden liittymän ostaja liittyy lähes poikkeuksetta osuuskunnan jäseneksi ja pääsee näin nauttimaan jäsenalennuksista, joita myönnettiin viime vuonna ennätysmäärä.

LPOnet on kasvanut erityisesti Porvoossa.

– Kuituliittymä on koko perheen liittymä, joten käyttäjiä on huomattavasti enemmän kuin liittymiä. Valokuituliittymämme on saatavissa nyt yli 22 000 käyttöpaikassa Itä-Uudellamaalla.

LPOnet asensi viime vuonna yli 400 valokuituliittymää. Tälle ja ensi vuodelle on yli 400 liittymän tilauskanta.

LPOnet uudisti viime vuonna strategiansa. Yhtiö aikoo pysyä Itä-Uudenmaan johtavana kiinteän laajakaistan toimittajana ja tähtää alueen johtavaksi digipalveluoperaattoriksi 2030-luvulla. Pohjalla ovat yli 30 miljoonan euron investoinnit Itä-Uudenmaan kilpailukykyyn 2000-luvulla. Pelkästään valokuituverkkoihin yritys on investoinut 21 miljoonaa euroa. Viime vuoden investoinnit olivat 39 prosenttia liikevaihdosta.

LPOnet keskittyy entistä voimakkaammin liittymäpenetraation kasvattamiseen jo rakennetuilla alueilla ja aikoo vallata kaikissa toimialueensa kunnissa asiakkaita myös uusilta kaava-alueilta, vaikka kilpailu kiristyykin. Liittymiä tarjotaan aiempaa kokonaisvaltaisemmin myös taloyhtiöille ja yrityksille.

Yhtiö näkee itsensä sopivankokoisena kumppanina pk-yrityksille, jotka etsivät ratkaisuja tietoliikenne- ja tietoturvatarpeisiinsa. Ict-toiminnan kasvua vauhditti myrskyläläisen Aamos Groupin liiketoiminnan osto.

LPOnet on kasvanut erityisesti Porvoossa, josta tuli yrityksen suurin markkina vuonna 2021. Uusina alueina aloitettiin liittymien ennakkomyyntikampanjat Veckjärvellä ja Kevätkummussa, jossa tehtiin myös jo verkon rakentamispäätös.

Askolassa on tehty kuituverkon rakentamispäätökset kirkonkylässä ja Monninkylässä, ja kunnassa nähdään myös lisäpotentiaalia kasvuun. Valokuituverkon laajentamista jatkettiin myös Loviisassa, Lapinjärvellä ja Myrskylässä.

LPOnetin nyrkkisäännön mukaan rakentamisen edellytyksenä on, että noin puolet alueen talouksista liittyy asiakkaiksi.

– Olemme lähteneet liikkeelle pienemmälläkin kattavuudella, koska on osoittautunut, että ihmiset tekevät liittymispäätöksiä vasta kun näkevät kaivinkoneiden tulevan alueelleen, Ilari Anttila kertoo.