Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Uudenmaan kunnilla on tekeillä aiesopimus työllisyyspalveluiden yhteisestä hoidosta – hyväksyttiin jo Myrskylässä

Itä-Uudenmaan työllisyyspalvelujen hoitoa koskevan kuntayhteistyön aiesopimus on seudun kunnanhallituksissa hyväksyntäkierroksella. Esimerkiksi Myrskylässä se hyväksyttiin maanantaina.

Sipoon, Askolan, Pukkilan, Myrskylän, Lapinjärven, Loviisan ja Porvoon työllisyysasioiden vastuukuntana toimisi Porvoon kaupunki, koska valmisteilla olevan lain myötä väestöpohja pitää olla vähintään 20 000 asukasta ja alueen maantieteellisesti yhtenäinen ja työmarkkinoiden kannalta toimiva.

Työvoima- ja yrityspalvelut ovat tulossa valtiolta kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta. Uudistuksen tavoitteena on nivoa työvoimapalvelut osaksi kunnan elinvoimatyötä sekä tuottaa tehokkaampia ja saavutettavampia palveluita.

Lainsäätäjillä on samaan aikaan valmisteilla lakiuudistus kotoutumisen edistämisestä, mistä on tulossa entistä tiiviimmin osa työllisyyden yhtälöä.

Rahoitus jää sopijakuntien vastuulle yhdessä sovitun kustannustenjaon perusteella. Aiesopimuksella tavoitellaan sekä selvyyttä osapuolten sitoutumistahtoon että työrauhaa yhteiselle valmistelulle.

Yhteinen tahtotila on, että kuntien alueella turvataan mahdollisimman toimivat ja alueen asiakas- ja yrityskenttää palvelevat työllisyys- ja yrityspalvelut.

Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu muodostaa kunnille uuden valtionosuustehtävän, johon kunnille osoitetaan hallituksen esityksen mukaan täysimääräinen rahoitus. Kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden ja heihin rinnastettavien maahanmuuttajien otoutumiskoulutukseen kunnille osoitetaan yleiskatteellisesta valtionosuudesta erillinen rahoitus.

Kuntien pitää toimittaa yhteinen sopimuksensa lokakuun loppuun mennessä työ- ja elinkeinoministeriölle ja valtioneuvosto vahvistaa työllisyysalueet helmikuun 2024 loppuun mennessä, jolloin aiesopimus tulisi voimaan helmikuun 2024 lopusta sikäli, kun laki tulee voimaan.