Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ateneumissa avataan Albert Edelfeltin uraa tarkasteleva näyttely – porvoolaistaiteilija maalasi monet tunnetuimmista teoksistaan Haikon ateljeessaan

Suomen tunnetuimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan, porvoolaisen Albert Edelfeltin (1854–1905) näyttely alkaa Ateneumin taidemuseossa Helsingissä 5. toukokuuta. Näyttely on esillä 17. syyskuuta asti.

Kattava näyttely tarkastelee taiteilijan koko uraa. Edelfelt oli kansainvälinen vaikuttaja, joka toimi tienraivaajana sekä yhteyksien luojana myöhemmille suomalaistaiteilijoille erityisesti Pariisissa. Näyttelyn ennakkoliput ovat jo myynnissä.

Näyttely esittelee Albert Edelfeltin kansainvälisenä vaikuttajana. Hän puhui useita kieliä ja seurusteli sujuvasti eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien henkilöiden kanssa. Edelfelt matkusteli Euroopassa ja Pohjoismaissa sekä asui suuren osan elämästään Pariisissa. Ranskassa hän tutustui moniin aikansa johtaviin taiteilijoihin, kulttuuri- ja tiede-elämän merkkihenkilöihin sekä taiteen keräilijöihin ja taidekauppiaisiin.

Edelfelt oli teknisesti erittäin taitava piirtäjä ja maalari sekä omana aikanaan kansainvälisesti tunnetuin suomalaistaiteilija. Näyttely esittelee muotokuvia taiteilijan perheenjäsenistä, ajan merkkihenkilöistä ja taiteilijakollegoista. Esille saadaan maisemia ja näkymiä Pariisista sekä kuvauksia Edelfeltin matkoilta. Hän maalasi kotoisia maisemia Porvoossa ja huvilallaan Haikossa sekä Helsingissä. Mukana ovat monet rakastetut teokset, joita pidetään suomalaisten kansallisaarteina, kuten Leikkiviä poikia rannalla (1884), Pariisin Luxembourgin puistossa (1887), Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä (1887) sekä Lapsen ruumissaatto (1879).

Edelfelt innostui ulkoilmamaalauksesta vasta Haikossa, ja Lapsen ruumissaatto syntyi hänen ensimmäisenä Haikon kesänään. Siitä tuli hänen ensimmäinen todellinen läpimurtoteoksensa. Se palkittiin kolmannen luokan mitalilla Pariisin Salongissa.

Näyttelyssä nähdään myös useita teoksia, joita ei ole aikaisemmin esitelty Suomessa. Kansallisgallerian kokoelmiin kuuluvien teosten lisäksi lainoja saadaan julkisista ja yksityisistä kokoelmista sekä Suomesta että ulkomailta.

Edelfeltiä on tutkittu runsaasti, mikä kertoo hänen keskeisestä asemastaan Suomen taiteen historiassa. Ennen Ateneumia taiteilijan vientinäyttely on ollut esillä Petit Palais’ssa Pariisissa ja Göteborgin taidemuseossa. Pariisin näyttely 2022 oli Edelfeltin ensimmäinen yksityisnäyttely kaupungissa. Se ylitti kävijä odotukset ja näyttelyn näki lähes 140 000 kävijää.

Erinomaisesti menestyneet vientinäyttelyt ovat tuottaneet uutta lisätutkimusta ja -tietoa Edelfeltin elämästä ja taiteesta. Näyttely sekä sen yhteydessä suomeksi ja englanniksi julkaistava katalogi tarjoavatkin aivan uusia näkökulmia taiteilijan elämään. Saatavilla on myös Göteborgin taidemuseon näyttelyn yhteydessä tuotettu ruotsinkielinen katalogi.

Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin amanuenssit Anne-Maria Pennonen ja Hanne Selkokari.